torstai 28. maaliskuuta 2013

Cast Horse

Suunnitellut: (ei tietoa)

Seuraavalla pulmalla on taas oma historiansa. Pahoittelut, mutta tällä kertaa ei kestä kauaa.
      Tarina kertoo, että Cast Horsen keksi tuntemattomaksi jäänyt Villin lännen cowboy, joka tapasi kiinnittää tällä systeemillä hevosensa paaluun. Osasi ilmeisesti irrottaakin; minun jäljiltä hevosparka olisi luultavasti nääntynyt niille sijoille pitkän ähertämisen päätteeksi sen sijaan, että olisi päästy ratsastamaan auringonlaskuun.
      Cast Horse on tähän mennessä ratkaisemistani metallipulmista ehdottomasti mielenkiintoisimpia.


Tehtävä on sama kuin aina ennenkin: irrota osat. Tässä tapauksessa pois olisi saatava hevostenkenkien väliin mahdutettu rengas. Tai jos pulma on Hanayma-sarjasta (mitä kuvassa näkyvä ei siis ole), kolmas hevosenkenkä. Mutta ongelma on täsmälleen sama versiosta riippumatta, tämä saattaa ehkä olla marginaalisesti vaikeampi.
      Joka tapauksessa Cast Horse on mahtava pulma. Se on sitä kahdesta syystä: ensinnäkin se tuntuu ongelmaa ensimmäistä kertaa katsoessa täysin mahdottomalta, kun eihän rengas voi mahtua sieltä tulemaan. Se tuntuu mahdottomalta vielä viidennenkin katsomiskerran jälkeen.
      Silti se tulee sieltä pois.
      Ja se on juuri se toinen syy, miksi Cast Horse on niin mahtava: kun sen on ratkaissut kerran, ei vieläkään ymmärrä, mitä on juuri tehnyt. Että miten se oikeasti tapahtuu? Miten se on mahdollista? Mitä sellaista ratkaisussa tapahtuu, että se mahdollistaa osan karkaamisen ahdingostaan?
      Enkä ymmärrä sitä vieläkään. Saan rinkulan kyllä irti ja takaisin (nykyään, aluksi en meinannut saada takaisin millään ja saattaa olla että ihan vähän huijasin - hyi minua) ihan milloin haluan, mutta silti en kykene ymmärtämään, miten se on mahdollista. En vaan tajua.

Tämän takia siitä pidän. Paitsi siksi, että se saa minut tuntemaan itseni toivottoman typeräksi, myös siksi että se herättää minussa saman ihmetyksen tunteen kuin mikä herää lapsissa näiden nähdessä jotain maagiselta vaikuttavaa. Se on keski-ikäiselle miehelle harvinaista ja siksi siitä pitää nauttia.
      Cast Horse sopii erinomaisesti aloittelijallekin ja etenkin Hanayama-versio, joka on todella hyvännäköinen. Pulma ei myöskään ole mitenkään erityisen vaikea, se vaatii vain aivojen niksauttamista havaitsemaan maailman kaksiulotteisena.
      Cast Horse Pulmapuodissa.

HUOM! Tätä pulmaa ratkaistaessa ainuttakaan hevosta ei vahingoitettu.

VAIKEUSTASO: 3/5 (Hanayama: 2/6)
VIEHÄTYSARVO: 5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti