maanantai 1. huhtikuuta 2013

Maailman vanhin pulma

Suunnitellut: (ei tietoa)

Seuraavaksi pulma, jonka historia ulottuu tiettävästi pitemmälle kuin yhdenkään toisen ongelman. Tästä pulmasta on olemassa kymmeniä ellei jopa satoja eri versioita, mutta vaihtelua on lähinnä vain yksityiskohdissa (väri, koko) pulman perusasetelman pysyessä samana. Merkittävin ero eri versioiden välillä on vaikeustasossa, joka vaihtelee naurettavan helposta piinaavaan vaikeaan.
      Erityisen mielenkiintoisen tästä pulmasta tekee se, että ratkaistu pulma soveltuu erittäin hyvin käyttöesineeksi, jollaiseksi se on itseasiassa alunperin suunniteltukin. Tässä mielessä se on hyvin samanlainen kuin viime viikolla esitelty Cast Horse. Myös tällä pulmalla on hyvin tietty sovellusalueensa: ratkaisijasta ja tämän osaamisesta riippuen pulman ensimmäinen osa voi johtaa sovellusvaiheessa toiseen jopa ensimmäistä kinkkisempään pulmaan.
      Tämä ominaisuus tekee tästä pulmasta mukautuvan ja monipuolisen tapauksen.


Pulma koostuu kahdesta arkisen näköisestä osasta: pitkänmallisesta metallikappaleesta (kutsuttakoon sitä neulaksi) sekä taipuisasta ja pehmeästä naruntapaisesta kappaleesta, joiden koko ja väri vaihtelevat hyvin radikaalisti painoksesta ja julkaisuvuodesta riippuen. Joidenkin lähteiden mukaan tämä pulma olisi keksitty vasta keskiajalla (mitä teorian puolustajat perustelevat sillä, että metallikappaleen toinen pää on terävä), mutta henkilökohtaisesti en tähän usko, koska sadistisinkaan keskiajan inkvisiittori ei tällaisen ideoimiseen olisi kyennyt. Lisäksi useat lähteet viittaavat tämän pulman hyötykäyttöön jo huomattavasti keskiaikaa aikaisemmin, jopa muinaisessa Egyptissä.
      Pulman idea on hyvin yksinkertainen: pehmeä naru tai lanka on saatava läpi neulan leveämmässä päässä olevasta reiästä. Kuulostaa helpolta, ajattelette. Vaan ei ole. Etenkin kun otetaan huomioon eri painokset, joissa sekä reiän koko että langan paksuus tai koostumus vaihtelevat. Pahimmassa tapauksessa reikä on pieni ja lanka paksu, jolloin tehtävä alkaa jo todella mitata sitkeyttä. Joissain versioissa langasta on tehty myös herkästi hajoava, jolloin sen kärki muussautuu tai leviää sitä reiän läpi sovittaessa.
      Mielenkiintoinen ominaisuus on myös mainittu terävä pää, joka antaa välittömän feedbackin väärästä ratkaisutavasta.


Tämä ongelma on laadittu silläkin tavalla erinomaisesti, että sen vaikeustaso riippuu osien lisäksi paljon myös ratkaisijasta. Jostain syystä nuoremmille ihmisille ratkaisu voi tulla jopa naurettavan helposti kun taas heitä vanhemmat joutuvat puurtamaan samaisen ongelman kanssa tunti- tai jopa päiväkausia.
      Tämä pulma on ainoa laatuaan myös sikäli, että se on tuonut pulmamaailmaan kokonaisen franchise-liikeajatuksen: paitsi että tätä pulmaa ja sen lukuisia variaatioita myyvät tuhannet liikkeet ympäri maailman (mikä tekee tästä suosituimman ja laajimmalle levinneen pulman pulmapelien historiassa), on myös pulman lisätarvikkeille omistettu kokonainen bisnes.
      Näitä lisätarvikkeita on ainakin muutamaa eri lajia. On erilaisia pujottimia, joista narun saa pujotettu läpi ja joiden sitten pitäisi auttaa pulman ratkaisussa - joskin nämä pujottimet yleensäkin ovat jo pulma itsessään jo pelkästään kestävyytensä puolesta. Toinen vähän vähemmän käytetty apuväline on niin sanottu sormustin, jonka tarkoitus on suojata ratkaisijaa neulan terävältä päältä. Keskeisin apuväline on kuitenkin silmälasien näköinen lisävaruste, jotka nenälle asetettuina kykenevät suurentamaan sekä neulan reikää että sen läpi yrittävää langanpäätä.
      Kaiken kaikkiaan tämä pulma on ehdottomasti vaikein kohtaamani pulma. Erityistä haastetta etsivälle voin suositella pakettia, jossa tulee mukana perusneula sekä villalanka. Jos joku sen onnistuu ratkaisemaan, ratkaisuajan voi heittää allaolevaan kommenttikenttään: minä en ole siinä onnistunut enkä tiedä tuleeko näin koskaan käymäänkään. Hämmästyttävää kyllä, tämä pulma on yleensä ensimmäinen, jonka aloittelijat hankkivat.
      Sadistinen, käsittämättömän vaikea, mutta yksinkertaisuudessaan kertakaikkisen lumoava pulma.

VAIKEUSTASO: 2-5/5 (painoksesta ja ratkaisijasta riippuen)
VIEHÄTYSARVO 2/5 (vain masokisteille)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti