lauantai 13. heinäkuuta 2013

Nifty-Fifty

Suunnitellut: Jean Claude Constantin

Jean Claude Constantinin Nifty-Fifty on hyvää jatkoa Quattro Formaggille, jota pidän tähän mennessä vastaantulleista pakkauspulmista parhaana.
      Juustopalasten sijaan ollaan kaupallisemmissa tunnelmissa. Nifty-Fiftyn tausta on pörssitaulu ja sijoitettavat kappaleet pörssikäyriä.


Useimmiten pulmat ovat persoonattomia "irrota tämä osa tuosta osasta" -häkkyröitä, missä siinäkään ei ole mitään pahaa, nautin niistä kovasti. Mutta kun eteen tulee Quattro Formaggin tai Nifty-Fiftyn tapainen ongelma, huomaan että teemalla todella on väliä. Vaikka pulmalaatikot ovat viehättäviä sinällään, niin A Chance Meetingin ja Walk of a Ladybugin lailla teema tekee niistä vielä hieman innostavampia.
      Nifty-Fiftyn teema on vielä vähän Quattro Formaggiakin tiiviimpi, pulma kun muistuttaa ulkonäöltään juuri pörssimaailmasta ja kurssivaihteluista. Quattro Formaggin teema välittyy kyllä, mutta se olisi vielä tehokkaampi, jos alusta muistuttaisi selvemmin tahkoa tai juustotarjotinta.

Nifty-Fiftyssä on neljä eri väristä pörssikäyrää. Käyrät ovat paitsi eri muotoisia, myös eri mittaisia. Itse pörssitaulu, johon käyrät on saatava sovitetuksi, on monenkulmikas ja kiitettävän ahdas, mikä antaa sen hienon ja aina yhtä tervetulleen ensivaikutelman mahdottomasta tehtävästä.
      Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan syystä tai toisesta Nifty-Fifty osoittautui Quattro Formaggia huomattavasti helpommaksi. Tämä on omituista, koska Nifty Fiftyssä on tasan yksi ratkaisu, kun taas Quattro Formaggissa ratkaisuksi käy jompikumpi peilikuvan kahdesta vaihtoehdosta. Minkä lisäksi Nifty-Fiftyn palasten paikoille ja asennoille on enemmän eri mahdollisuuksia, minkä luulisi automaattisesti tarkoittavan monimutkaisempaa ongelmaa.
      Tälle on olemassa selityskin, mutta ei siitä sen enempää, koska tulisin samalla paljastaneeksi jotain ratkaisusta.

Nifty-Fiftyä ei kuitenkaan parane vähätellä, sillä on hyvä pulma. Olen huomannut itsestäni ratkaisijana sellaisen piirteen, että mitä pitempään ratkaisu minulta vie, sitä suurempi on ilo ja sitä paremmalta myös pulma tuntuu - vaikka tähän on myös poikkeuksensa. Tästä syystä joka tapauksessa Nifty-Fifty, jonka ratkaisin vajaassa puolessa tunnissa, ei jättänyt sellaista lähtemätöntä vaikutelmaa kuin Quattro Formaggi teki.
      Tällä logiikalla voisi ajatella, että Constantinin pakkauspulma IQ9, jota olen yrittänyt ratkaista jo pitkälti toista kuukautta, olisi mielestäni paras koskaan tehty ongelma. Aika näyttää, joskin näyttää myös aika pahalta. Vedonlyöntisuhde lienee ratkaisua vastaan lienee tällä hetkellä noin 50:1.
      Joka tapauksessa pakkauspulmien suurena ystävänä olin hyvin tyytyväinen Nifty-Fiftyyn ennen kaikkea sen hauskan teeman ansiosta, mutta myös mukavana välipalana. Eikä se välttämättä niin yksiselitteisen helppo ole, kaverini kun yritti sitä käydessään hyvän aikaa sommitella tuloksetta - myös Gabriel Fernandesin kaltaisella kokoneella ratkaisijalla ratkaisu otti aikansa.
      Nifty-Fifty Pulmapuodissa.

VAIKEUSTASO: 3/5
VIEHÄTYSARVO: 5/5

Bottom-line

Nifty-Fifty continues the line of Jean Claude Constantin's clever packing puzzles. This time were on the world of business. The puzzle comprises a tray which reminds of stock exchange table and four stock rates which are shaped as zigzags just like the real ones.
      The objective is naturally to fit the exchange rates to the table.
      At first Nifty-Fifty may look far more difficult than Quattro Formaggi is: it seems that there's no way to make the parts fit on the tray. But the way the parts are shaped gives a lot of information of the way how it is solved whereas Quattro Formaggi with it's geometrical shapes did not. In the end Nifty-Fifty was to me far easier than the cheese puzzle even though there's only one solution to it against the two mirroring in Quattro Formaggi.
      This doesn't mean Nifty-Fifty is in anyway a lesser puzzle. It's terrific looking and very thematic puzzle and I've heard some have experienced is more difficult than the cheese puzzle. It's again a very strong packing puzzle from Mr. Constantin.
      Difficulty 3/5, Charm value 5/5.


4 kommenttia:

 1. No joo, mulla meni enemmän kuin puoli tuntia mut sainpahan vihdoinkin ratkaistua, voi sitä onnistumisen riemua! Palkitsevampi kuin Quatro formaggi, jihaa! :D

  VastaaPoista
 2. Minusta tämä taas oli huomattavasti helpompi kuin Quattro Formaggi, kun tätä ratkaistessa pystyin käyttämään selvemmin logiikkaa.

  VastaaPoista
 3. Täytyy kommentoida tähän, että mulla Nifty-Fifty on vielä ratkaisematta - toki sain sen vasta eilen käsiini, mutta olen sitä sellaiset puoli tuntia jo pyöritellyt. Quattro Formaggi taas ratkesi alta viiden minuutin, joten olen minä(kin) sitä mieltä, että juustopeli on näistä helpompi ja perustelen sitä (itselleni, jotta ego ei saa isompaa kolausta) sillä, että Quattro Formaggin alue on neliö ja siihen asetettavat simpelinmuotoiset palat on ainakin minulle helpompi hahmottaa missä asennoissa ne voi siihen alueelle latoa. Vaan molemmat on siis kyllä hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on jännää, koska minulle taas neliö osoittautui vaikeammaksi, sillä siitä ei saanut minkäänlaisia vihjeitä. Toisin kuin Niftystä, mutta ei siitä tämän enempää, en halua spoilata.

   Poista