keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Chocolate Fix

Suunnitellut: Thinkfun

Suomessa on viime vuosina alkanut ilmestyä kiitettävää tahtia myös ihan oikeita yksinpelattavia pulmapelejä, joita julkaisevat mm. Smart Gamesin ja Thinkfunin kaltaiset yritykset. Näissä peleissä on tyypillisesti noin 40 tehtävää, jotka alkavat lapsellisen helposta ja päättyvät (ainakin toisinaan) itsetunnon tuhoavan vaikeaan.
      Yksi Thinkfunin julkaisemista pulmapeleistä on Chocolate Fix.


Chocolate Fixissä on yhdeksän suklaapalaa kolmessa eri muodossa ja värissä. Pelin idea on järjestää suklaapalat sellaiseen järjestykseen, joka täyttää kaikki haastekortissa annetut vihjeet.
      Kuten oheisesta kortista näkyy, vihjeitä on kolmenlaisia. Kortissa näytetään suklaapalojen paikat kolme kertaa kolme kokoisella alueella joko suoraan tai sitten vain osittain, kuten ylärivin vihjeissä. Paikka esitetään joko kertomalla minkä värinen suklaapala siihen kuuluu muotoa paljastamatta tai sitten päinvastoin eli että muoto tiedetään mutta väriä ei. Lisäksi joskus paljastetaan myös suoraan minkä värinen ja muotoinen suklaa paikalle menee, kuten ylärivin molemmissa reunoissa vaaleanpunaisen ja tumman suklaan osalta tehdään.
      Sen jälkeen paikat on pääteltävä. Arvoisat lukijat voivat kirjoittaa oikeat vastaukset (ylärivin ruskeat ovat sitten tummia, alarivin kolmen rivi maitosuklaata) tuonne alas kommenttikenttään tai ainakin sanoa vaikka "hep" kun on saanut tehtävän ratkaistua. Ja muistetaan, että tosimieshän ratkaisee tuollaisen pulman päässään. Palkintoa ei tästä pikkukisasta vielä ole luvassa, palkintokilpailuja voidaan miettiä myöhemmin kunhan tämä homma tästä etenee.

Chocolate Fixissä on neljä vaikeustasoa: aloittelija, keskitason pelaaja, edistynyt pelaaja ja harjaantunut pelaaja. Seitsemänvuotias lapseni on ratkaissut tehtäviä haasteeseen numero 15 asti (keskitaso) ja luultavasti kykenee ratkaisemaan kaikki pulmat kyseisen vaikeustason loppuun asti. Mutta kun mennään sitä vaikeampiin, on aikuinenkin jo hätää kärsimässä.
      Edistyneet tehtävät menevät aikuisella vielä läpihuutona, mutta vaikeimmissa kymmenessä tehtävässä alkaa jo potkia vastaan. Ratkaisin eilen ne kaikki ja muutaman kerran pää oli hajota; vihoviimeistä pulmaa taisin ratkaista melkein puoli tuntia. Mutta se johtui - tietenkin - vain siitä, että olin ratkaissut yhdeksän sitä ennen ja pää oli väsynyt. (Seliseli!)
      Suurin haaste syntyi fiksoitumisesta, jossa takerruin liian tiukasti alkuperäiseen teoriaani ja kun en kyennyt siitä irti päästämään, tehtävä ei ottanut ratketakseen. Kyse ei kuitenkaan ollut vain siitä, vaan kyllä loppupään tehtäviä joutuu ihan jo pohtimaan. Chocolate Fixin tehtävät vaativat aivan oikeaa päättelyä suklaapalojen summittaisen heittelyn sijaan, nistä johtuen peli tuntuu koko ajan mielekkäältä ja haastavalta, kun ratkaisun eteen joutuu tekemään töitä. Eivät ne aikuiselle mahdottomia ole, mutta ovatpahan ainakin hetkellisesti haastavia.

Chocolate Fix hankittiin meillä lapselle siitä huolimatta, että minä sen kanssa olen enemmän aikaa viettänyt - mutta niinpähän olen tainnut leikkiä legoillakin enemmän, minä nyt vaan olen vähän... jotain. Mutta kyllä lapsikin siitä on pitänyt. Peli on upean näköinen hyvin aidonoloisine suklaapaloineen, haastekirja on jämäkkää tekoa ja sille on jopa oma ständi. Huolellista työtä, kaiken kaikkiaan.
      Peliä löytyy Pulmapuodista.


VAIKEUSTASO: 1-4/5
VIEHÄTYSARVO: 4/5

2 kommenttia:

 1. PM KM NM
  KP PR NR
  KR NP PP
  Oisko noin ?
  Eka on muoto P=pyöreä, K= kolmio, N= neliö, toinen on tyyppi = M = Maito, P = Punainen, R = Ruskea

  VastaaPoista