tiistai 10. joulukuuta 2013

Kilpailu: Kumpi on fiksumpi?

Joulun - ja mikseipä myös yli 5000:n blogikäynnin - kunniaksi on aika käynnistää Pulmallisen tapauksen ensimmäinen kilpailu.
      Palkintona on Pulmapuodin lahjoittama Who's The Boss -pulmapeli.


Koska pulma kysyy parisuhdehallituksen puheenjohtajan sukupuolta, myös kilpailutehtävä pohjaa tähän ikuisuuskysymykseen - kumpi on fiksumpi, mies vai nainen? Kilpailutehtävän idea tuli Pulmapuodin Tomas Lindéniltä, minä muokkasin siitä pulman.
      Arvontaan osallistumiseksi riittää vastaus kommenttikenttään, palkinto arvotaan kaikkien osallistuneiden kesken. Vastausaika päättyy 17.12.2013 kello 10.00, jolloin ilmoitan uudessa blogikirjoituksessa voittajan nimimerkin, minkä jälkeen hän voi ottaa minuun yhteyttä osoitteessa (etunimi.sukunimi)@gmail.com yhteystietojen välittämiseksi. Palkinto lähtee ensimmäisessä luokassa eli voipi ehtiä vaikka jouluaatoksi.

Sitten kilpailutehtävä.
      Lue allaoleva teksti ja vastaa sen lopussa olevaan kysymykseen.

Aviopari istui iltaa television ääressä. Ilta oli ollut tavallisen rauhallinen ja television anti miellyttävän mitäänsanomaton perjantai-illan kallistuessa nukkumaanmenoa kohti.
      Mies suoristui sohvalla ja ojensi kätensä selkänojalle, jolloin kainaloon avautui paikka, johon hänen vaimonsa tottuneesti asettui.
      - Tiedätkö, mistä emme ole koskaan puhuneet? mies kysyi.
      - No? vaimo sanoi uneliaasti.
      - Siitä, kumpi meistä on fiksumpi.
      - Totta. Ei ollakaan.
      - Minä olen miettinyt sitä aina silloin tällöin, mies sanoi, - ja olen tullut siihen tulokseen, että sinä olet meistä fiksumpi.
      Nainen kohottautui kainalosta ja katsoi miestään yllättyneenä. - Ihan tosi? Minä taas olen aina ajatellut, että sinä olet meistä fiksumpi.
      - Oikeastiko? Jaa. Enpä ole koskaan ajatellut. Ehkä minä olenkin.
      - Niin, nainen sanoi. - Tai... kuten sanoit, saatanhan minäkin olla fiksumpi.
      Nainen painautui takaisin kainaloon ja kumpikin katsoi televisiota, jossa menevä ohjelma ei kiinnostanut kumpaakaan lainkaan. Lopputekstien pyöriessä he sammuttivat television ja menivät nukkumaan yhteiseen sänkyyn, jossa kummankin viimeisenä ajatuksena oli kysymys: olenko minä meistä fiksumpi?

      Kumpi oli fiksumpi? Miksi?

16 kommenttia:

 1. Luin kilpailun tosi tuoreeltaan, mutta en kehdannut olla ensimmäinen kommentoija, sitten kun kommentteja ei alkanut kuulua, niin hoksasin vasta ettei niitä tietenkään julkaista. Vastaus kysymykseen: eihän viisaampi mies noin hölmöä kysymystä esittäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin sittenkin väärässä...

   Poista
  2. Ihmiset nyt ovat vaan niin arkoja. Kiitos, kun olit ensimmäinen. Olet tällä hetkellä varma voittaja, ala siis jo suunnitella ketä kiusaat. Ellet nyt sitten tullut innostaneeksi läjäkaupalla muita vastaajia.

   Poista
 2. hehee, ihan mahtava palkinto. EN kyllä yhtään tiedä kumpi on fiksumpi, mutta solidaarisuuden nimissä vastaan että nainen :D
  -Shiva-
  suddenconnection(at)hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Solidaarisuus on fiksua, etenkin kun kilpailuun osallistuminen ei edellytä oikeaa vastaus. :)

   Poista
 3. nainen :D emmi.saali@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä kehittyy vielä mielenkiintoinen sosiologinen testi, kun nähdään uskaltaako kukaan mies sanoa vastauksenaan "mies"... Kiitokset vastauksestasi!

   Poista
 4. Tässä tarinassa mies on fiksumpi, koska hän osoitti ensin miten avioliiton pulmatilanteissa on viisasta toimia. Hän rakastaa vaimoaan. Myös vaimo on fiksu, mutta olisiko ollut, ellei mies olisi osoittanut fiksuutensa ensin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että joku on meidän miesten puolella. Kiitos vastauksesta!

   Poista
 5. Pakko sanoa, että nainen oli fiksumpi. Perusteluni: Mies sanoo ensin: "Minä olen miettinyt sitä aina silloin tällöin.." Ja hetken kuluttua hän sanoo: "Enpä ole koskaan ajatellut." Tämä ei ole ollenkaan fiksua ja vaikuttaa melkein kuin mies puhuisi itsensä pussiin.

  VastaaPoista
 6. Ymmärrän tilanteen toisin. Mies on pitänyt heitä tasa-arvoisina. Hän ei ole ajatellut olevansa fiksumpi. Hän yllättyy, koska vaimo ilmaisee ajatelleensa, että hän on fiksumpi. Siksi hän sanoo "enpä ole koskaan ajatellut". - Se mitä tästä kommentista molempien ajattelussa sitten seuraa, ei osoita kummankaan puolelta enää fiksuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, mies ei luultavasti koskaan ole tosissaan ajatellut olevansa heistä fiksumpi, miksi vastaa "enpä ole koskaan ajatellut". Tasa-arvoisina voi toisiaan pitää, vaikka kokisikin toisen itseään fiksummaksi - eihän fiksuus millään tavalla toista toisen yläpuolelle nosta.

   Narratiivisesti "enpä ole koskaan ajatellut" -toteamuksella on - tai minun tarkoitukseni tarinan kontekstissa oli - tarkoitus osoittaa, mikä seuraus saattaa olla jos tällaisia lähdetään ylipäätään vakavasti pohtimaan.

   Poista
 7. Sari, otathan yhteyttä. Arvon palkinnon uudestaan aamupäivästä seuraavana maanantaina.

  VastaaPoista
 8. Palkinto on arvottu uudestaan. Meni nopalla kakkoselle eli Anonyymille.

  VastaaPoista
 9. Miksi näin toimittiin? Laitoin sulle sähköpostia heti, kun sain kuulla voitostani?

  VastaaPoista