lauantai 18. toukokuuta 2013

Quattro Formaggi

Suunnitellut: Jean Claude Constantin ja Stewart Coffin

Toinen pakkauspulmani ja olen jo valmis julistamaan tyylilajin suosikikseni. Triangle Box oli kulmiulotteinen pulma, jossa oli reilu puoli tusinaa palasta, jotka saattoi asettaa useampaan kerrokseen monessa eri asennossa. Mutta entäpä jos pakkauspulma olisi vielä yksinkertaisempi?
      Entä jos kerroksia ei olisi lainkaan ja palasiakin vain neljä?
      Hyvät juustonystävät: Quattro Formaggi.


Quattro Formaggi on Jean Claude Constantinin uusintaversio Stewart Coffinin muutamaa vuotta aiemmin suunnittelemasta Cruiser-pulmasta.
      Siinä missä Coffinin pulma koostui laudasta ja neljästä värittömästä puupalasta, on Constantinin käsittelyssä pulma saanut ulkoasukseen juuston sekä neljä paikalleen pistettävää tahkonkappaletta.
      Ja voi hyvänen aika, että se on vaikea!

Quattro Formaggista tekee uskomattoman yksistään se, miten se onnistuu olemaan käsittämättömän vaikea vain neljällä palasella. Eikä se johdu vain minusta, vaan vaikeuden ovat huomanneet monet muutkin.
      Toinen huomattava piirre pulmassa on se, ettei sen vaikeus johdu mistään kikasta: pulmassa ei ole trikkiä, kepposta tai mitään epämääräistä, vaan neljä palasta asettuvat laudalle makuulleen pakottamatta ja puristamatta. Jos ratkaisu on millin päässä, se ei ole oikea ratkaisu.
      Ratkaisin Quattro Formaggia viikon verran, ainakin, saattoi siihen kulua enemmänkin. Selvitin siinä välissä kymmenen muuta pulmaa, mutta Quattro jäi ratkaisematta - tosin samasta satsista ovat ratkaisematta edelleen vieläkin vaikeammiksi osoittautuneet Kaksoisneliö sekä Equa.
      Useista muista vaikeista pulmista poiketen Quattro Formaggi ei kuitenkaan turhauttanut missään vaiheessa siksi, että se on asetelmaltaan niin yksinkertainen ja sitä selvitellessään tietää, että ratkaisu ei koskaan ole kaukana. Se ei vaadi minkään kikan oivaltamista, ei sorminäppäryyttä tai tarkkuutta: on vain sovitettava neljä palasta laudalle.

Jossain vaiheessa vaimolta loppui kärsivällisyys ja hän katsoi ratkaisun ihan jo päästäkseen härnäämään "haluatko vinkin" ja "minä tiedän, miten se ratkaistaan" -kommenteilla. Siitä tuli näytönhalua lisää. Kokeilin joka ikisen vaihtoehdon, kunnes olin jo lähellä myöntää, että tämä pulma saattaa olla nyt se, jota en saa koskaan ratkaistua.
      Kunnes muutama ilta sitten ennen nukkumaanmenoa istuin sohvalla ja satuin kokeilemaan jotain. Jo ennen kuin kaikki palaset olivat kohdallaan näin, että nyt se ratkeaa! Mikä tunne!
      Vaikka Quattro Formaggi on vaikea, se on kuitenkin myös erittäin yksinkertainen. Se sopii rajallisuutensa ansiosta loistavasti niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin, koska se ei edellytä aiempaa kokemusta pulmanratkaisusta, vaan kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus löytää vastaus. Erinomainen lahjaidea myös. Quattro Formaggi on paras tähän mennessä ratkaisemistani pulmista.
      Quattro Formaggin arvostelu perustuu Pulmapuodilta saatuun arvostelukappaleeseen.

VAIKEUSTASO: 5/5
VIEHÄTYSARVO: 5/5

7 kommenttia:

 1. ÄLKÄÄ GOOGLATKO.. perkules, aattelin että googlaanpa josko löytyis osien mitat niin pääsis paperisella diy mallilla kokeilemaan ja eikös se perhanan google läväytä heti ratkaisun okulääreille, että eipä tartte kokeilla enäää.

  VastaaPoista
 2. Google tietää kaiken. Minäkin spoilasin jonkun pulman itseltäni, vaikka yritin etsiä vain kokemuksia kyseisestä pulmasta. Ei ole sitä semanttista hakua vielä.

  VastaaPoista
 3. Olipas haastava pulma mutta tulipahan ratkaistua yhdessä illassa, viinilasillisen (tai kahden..?) ääressä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllähän se ratkeaa noinkin nopeasti kun käyttää dopingia... Toivottavasti viiniä siemaillessa puraisit oikeasta juustopalasta etkä...vai silläkö se ratkesikin?

   Onnittelut siis! Seuraavaksi voitkin hankkia IQ9-pakkauspulman, jota en tajua lainkaan. Myös Neljä nuolta vaikutti FPP:ssä testattuna pirulliselta.

   http://www.sloyd.fi/nelj-nuolta-p-811.html

   Poista
  2. Jep, eihän näitä muuten pystyisi ratkomaan laisinkaan.

   Neljä nuolta tuli ratkottua jo joskus vuosia sitten, IQ9 tiedän olevan todella haastava ja se vaatisikin sitten jo useamman lasillisen... ;)

   Poista
 4. Tässä hämäsi alkuun kun luuli että tuo alusta täyttyy palasista, mutta hetken pyöriteltyään huomaa kyllä ettei näin voi olla.
  En pidä itseä mitenkään erikoisen hyvänä pulmaratkojana, mutta tässä meni lopulta noin 15-30min.
  Ei tämä missään nimessä ihan helppo ole, mutta ei noita vaihtoehtoja lopulta hirveästi ole. Kun oli hetken aikaa itsepintaisesti kokeillut samoja asentoja uudelleen niin kyllä itselle ainakin nuo vaihtoehdot karisi ja tuon sai pyöriteltyä paikalleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän menee pian itsetunto.

   Mutta näinhän se menee: mikä on toiselle äärettömän vaikea on toiselle lähes läpihuutojuttu. Pahinta Quattro Formaggissa on nimenomaan se, että päästää itsensä fakkiintumaan tiettyyn ratkaisutapaan, minkä jälkeen siitä irrottautuminen on työn takana.

   Poista