perjantai 31. toukokuuta 2013

Oskar's Maze

Suunnitellut: Oskar van Deventer

Oskar van Deventer on ainakin jossain vaiheessa suunnittelijanuraansa ollut viehtynyt labyrintteihin. Mikäpäs siinä, niin olen minäkin.
      Van Deventerin aiemmin käsiteltyyn ja reitiltään yksiselitteiseen pulmaan Cast L'Oeuf verrattuna Oskar's Maze on hyvin perinteinen ja monimutkainen labyrintti umpikujineen kaikkineen.


Oskar's Maze on kuusisivuinen kuutio, jonka kaikilla vastakkaisilla sivuilla on samanlainen labyrintti, mikä tarkoittaa että kuutiossa on kaikkiaan kolme erilaista sokkeloa. Kuten kuvasta näkyy, pulman keskellä on ristinmuotoinen kapistus, jonka ulokkeet kulkevat kuution kaikkien sivujen läpi.
      Pulmaan on merkitty jokaiselle kantille ympyrällä ja neliöllä labyrintin aloitus- ja lopetuskohdat: tehtävänä on kuljettaa ristin kärjet alusta loppuun ja takaisin.

Oskar's Maze ei ole niin helppo kuin helposti voisi kuvitella, kiitos lukuisten umpikujien, joihin liike yhdellä sivulla tyssää juuri silloin, kun toisella laidalla tie olisi avoinna. Iso osa hankaluudesta aiheutuu pulman kolmiulotteisuudesta, risti kun voi liikkua kaikkiin kuuteen suuntaan silloin, kun sivut sen mahdollistavat. Puhumattakaan siitä, että samaan aikaan on ratkaistava kolmea sokkeloa Cast L'Oeufin kahden sijaan.
      L'Oeufista Oskar's Maze poikkeaa paitsi aidon labyrinttimäisyytensä ansiosta, myös siksi, että siinä ei voi jäädä jumiin: Cast L'Oeufissa eteneminen voi tyssätä välillä täysin ilman että on aavistustakaan, mitä pitäisi seuraavaksi tehdä, kun taas Oskar's Mazessa umpikuja tarkoittaa vain väärää suuntaa, minkä jälkeen peruutetaan. Maze muistuttaakin L'Oeufia enemmän van Deventerin kolmatta labyrinttiä Medallionia (sen arvostelu myöhemmin).

Oskar's Maze on hyvä pulma ja erinomainen labyrintti, jonka ratkaisemiseen menee parikymmentä liikettä ja jota ei monimutkaisuutensa takia ainakaan aivan heti opi ulkoa, mikä parantaa pulman uudelleenratkaisuarvoa.
      Toisaalta pulma on laadultaan sellainen, ettei siitä saa samanlaista palkintoa kuin monista muista, joissa pulma esimerkiksi avautuu tai irtoaa palasiksi. Oskar's Mazessa ei tapahdu mitään sen suurempaa tai näyttävämpää kuin että ristin kärjet vaihtavat paikkaa, mikä voi tuntua moniin muihin ongelmiin verrattuna antiklimaattiselta. Lisäksi minun kappaleessani parin sivun aloitus- tai lopetuspiste oli merkitty väärin, mikä nyt ei ole suuren suuri ongelma, mutta huomauttamisen arvoinen asia kuitenkin.
      Kaikkiaan kuitenkin pidin Oskar's Mazesta kovasti. Ei se lempipulmani ole, mutta labyrinttien ystäville ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tapaus.
      Pulma löytyy Pulmapuodista, tosin hieman eri nimellä.

VAIKEUSTASO: 3/5
VIEHÄTYSARVO: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti