torstai 9. toukokuuta 2013

Cast Box

Suunnitellut: Akira Yuta

Hanayama-sarjan Cast Box on mekaanisesti suoraa jatkoa kahdelle aiemmin käsitellylle pulmalle, Cast Keylle ja Cast ABC:lle. Kaikissa näissä kolmessa on tarkoituksena irrottaa osat toisistaan pulmassa kulkevia uria pitkin.


Kuten avaimia ja ABC:tä käsitellessä tuli sanottua, tämän tyylisten pulmien ratkaisu perustuu systemaattiselle eteenpäin painamiselle siihen asti, kunnes osat ovat irti toisistaan. Näin on myös Cast Boxin kanssa, joskin Box onnistuu olemaan hieman vaikeampi.
      Jykevässä ja yllättävän painavassa laatikossa on uria vähän jokaisella sivulla ja monella eri puolella sivuja. Aloituskohdan ympärille kietoutuneessa renkaassa puolestaan on aukko, jossa oleva "piikki" estää täysin summittaisen liikkumisen. Piikin on asemoiduttava aina sille puolelle sivua, jossa urakin on. Kun ura ja piikki kohtaavat toisensa, ratkaisu etenee.

Vaikeamman Cast Boxista tekee se, ettei etemissuunnasta ole missään vaiheessa aivan täyttä selvyyttä. Toisin kuin Cast Keyssä, jossa vain ihan alku on vähän hankala, mutta joka sen jälkeen ratkeaa lähes itsestään, Cast Boxissa joutuu jokaisen askeleen jälkeen pyörittelemään rengasta ja harkitsemaan eri vaihtoehtoja, joista pääsisi eteenpäin.
      Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole paljon, laatikossa on tietääkseni vain yksi hämäysliike. Vaikein kohta ratkaisussa on yksi lopputaipaleelta löytyvä kierohko liike, joka saattaa jumittaa ratkaisun hyväksi toviksi ennen kuin sen keksii.
      Tästä huolimatta tälle mekaniikalle tyypillisesti ratkaisu tulee lopulta ilman sen suurempaa pohtimista, lähinnä pelkkään kokeiluun perustuen. Cast ABC:lle ja Cast Keylle tämä häviää viehättävyydessään, laatikko kun on kovin kova ja persoonaton esineenä verrattuna huomattavasti mielenkiintoisemman näköisiin aakkosiin ja avaimiin. Koska nämä pulmat eivät ole - ainakaan tähän mennessä kohtaamani - erityisen vaikeita, paljon niiden viehätyksessä nojaa ulkonäköön.
      Cast Box on oikein hyvä peruspulma, jonka valmistusmateriaali voisi olla miellyttävämpikin, etenkin kun sitä vertaa moniin muihin Hanayama-sarjassa julkaistuihin upean näköisiin pulmiin. Se on kuitenkin hieman haastavampi tämän tyylinen ongelma ja jos haluaa reitinhakuongelmaansa pikkuisen lisää haastetta, silloin Cast Box on hyvä hankinta.
      Tämä arvostelu perustuu Pulmapuodilta saatuun arvostelukappaleeseen.

VAIKEUSTASO: 2/5 (Hanayama: 2/6)
VIEHÄTYSARVO: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti