lauantai 11. toukokuuta 2013

Risti

Suunnitellut: Nobuyuki "Nob" Yoshigahara

Japanin yksi kuuluisimmista keksijöistä Nob Yoshigahara on suunnitellut seuraavan ristinmuotoisen pulman, jonka Pulmapuoti on tuonut suomalaisten ulottuville omassa pulmasarjassaan.
      Tehtävänä Ristissä on saada kaksi toisiinsa lomittautunutta puupalaa irti toisistaan.


Pulman pyörittely paljastaa ongelmasta jo jotain: äänen, jonka perusteella sisällä liikkuu jotain. Ratiseva ääni on lähes poikkeuksetta merkki tietynlaisesta lukitsemismekaniikasta, johon on olemassa vain rajallinen määrä ratkaisuvaihtoehtoja. Kokeilin sitten luonnollisesti sitä tässä tapauksessa todennäköisintä, mutta en saanut osia irti.
      Se oli yllättävää, etenkin kun pystynyt keksimään muitakaan tapoja, joilla pulma saattaisi ratketa. Risti on sikäli kinkkinen tapaus Lunatic Lockin tapaan, ettei se anna minkäänlaista vinkkiä siitä, onko ratkaisuyritys sinnepäinkään. Se on vain kiinteä möhkäle, jonka sisällä selvästi tapahtuu jotain. Mutta mitä?
      Olin kuitenkin mielestäni oikeassa - rehellisesti sanottuna en vaan kyennyt keksimään mitään muutakaan mahdollisuutta - ja jatkoin sillä linjalla, jolla olin aloittanutkin. Sitten jossain vaiheessa kokeilin lisätä ratkaisuuni vielä yhden askeleen, johon en oikeastaan edes uskonut, ja sillähän se sitten tietenkin avautui.

Risti on vielä kierompi kuin alunperin luulisi johtuen juuri tuosta lisäaskeleesta, minkä ansiosta siitä on haastetta kokeneemmillekin. Ensimmäisen tempun vielä keksii, mutta toinen vaatiikin jo kekseliäisyyttä - tai hölmön tuuria, kuten eräillä.
      Vaikka en ihan täysin ymmärräkään, miksi pulma toimii viimeisen askeleen osalta niinkuin toimii, Risti ei kuitenkaan ole samalla tavalla täysin sokea ongelma kuin esimerkiksi juuri Lunatic Lock on: siinä on ratkaisumahdollisuuksia vain rajallisesti eikä se ole ratkaisussaan millintarkka.
      Jos pulmia on ratkaissut aiemmin ja etenkin jos on ratkaissut juuri tietyntyyppisiä pulmia aiemmin, Risti ei pysy ratkaisemattomana kovinkaan kauaa. Mutta jos ratkaisuun ei ole törmännyt ennen, tuottaa Risti takuuvarmasti töitä.
      Kiitokset Pulmapuodille arvostelukappaleesta.

VAIKEUSTASO: 3/5 (Pulmapuoti: 5/5)
VIEHÄTYSARVO: 3/5

2 kommenttia:

  1. Odotin Ristiltä aika paljon kuvauksesi perusteella, mutta tämä oli kyllä sitten pettymys. Onnistuin ensinnäkin ostamaan saman pulman toistamiseen: minulla on tismalleen samaan ratkaisumalliin nojaava Cast-puzzlesarjan metallinen pulma ennestään, joten parin minuutin pyörittelyn jälkeen "tiesin" miten tämäkin aukeaa. Minulle kummankaan (risti tai se metallinen) puzzlen ratkaiseminen ei tuonut erityistä onnistumisen fiilistä ja pidän pulmaa itseasiassa aika pöljänä. Metallinen malli (vaikka viiden tähden pulma onkin) antaa aavistuksen paremmin infoa siitä, että pulma etenee - puinen ei niinkään. Tosin tykkään ylipäätään aina enemmän puisista pulmista - käsituntuman ja puun tuoksun vuoksi. Suosittelen Ristiä hyvin varauksella kenellekään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei ne mitään mestarillisia pulmia olekaan, kumpikaan. En ollut itseasiassa ratkaissut viittaamaasi Cast-pulmaa ennen Ristiä, mutta osasin kyllä arvata, että mekaniikka näissä kahdessa saattaa olla hyvinkin sama - ja näinhän se olikin. Metallinen on teknisesti toimivampi materiaalista johtuen, mutta pikkuisen kömpelöitä ovat kumpikin.

      Poista