keskiviikko 4. joulukuuta 2013

IQ9

Suunnitellut: Jean Claude Constantin

Viimeinkin!
      Kuten luultavasti jo Quattro Formaggin arvostelusta tuli selväksi, pidän valtavasti pakkauspulmista. Niissä on jotain sellaista, mikä saa minut käyttämään tolkuttomasti aikaa palasten sovitteluun laatikkoon tai omituisen muotoiselle alustalle. Käytän niihin luultavasti enemmän aikaa kuin mihinkään muuhun pulmatyyppiin. Huolimatta - tai johtuen juuri - siitä, että olen pakkauspulmissa toivottoman huono, minkä sekä juustopulma että viimeistään nyt IQ9 ovat osoittaneet.
      IQ9:n ratkaiseminen kesti kuusi kuukautta.
      Olkaa hyvät, nyt voitte nauraa.


Ostin IQ9:n vuoden 2013 FPP:stä Tomas Lindéniltä, joka varoitteli, että pulma on muuten sitten aavistuksen verran vaikea. Hyvä on, on vaikeita pulmia tehty ennenkin. "Vaikea" on suhteellinen käsite, Quattro Formaggi oli vaikea ja siihen meni toista viikkoa (joo, joo) - jos IQ9 kestää saman verran, kai sitä voi sitten vaikeaksi kutsua.
      Syystä tai toisesta en ottanut varoitusta kuitenkaan ihan tosissaan, vaan ratkaisin useimmat muut ostamani pulmat ensin, mm. erittäin vaikeaksi mainitun Aluminium Cylinderin, joka ei minusta nyt niin vaikea ollut. Ja jos se ei ollut vaikea, noinkohan olisi IQ9:kään?

Eikä sen kaiken järjen mukaan pitäisi ollakaan. IQ9:ssä on nimensä mukaisesti yhdeksän palasta: yksi kuutio, yksi suorakulmio, kolme neliötä ja neljä pienempää osaa. Sekä syvä laatikko, johon palaset on saatava mahtumaan siten, ettei mitään tule reunojen yli. Aivan kuten Triangle Box, jonka senkin sai ratkaistua, kun vain maltillisesti mietti asiaa.
      Kun pulmaa ratkaisee, huomaa ensiyrittämällä jotain, mikä tekee tilanteesta heti monimutkaisemman: palat eivät sovi laatikkoon! Enkä tarkoita sitä ratkaisullisessa mielessä vaan siten, että laatikon ja kappaleiden mitat ovat sellaiset, ettei kaksi palasta sovi olemaan poikittain vieri vieressä, kuten allaolevasta kuvasta näkyy.

Todellinen ongelma on tämä.

Jos taas kuvassa olevan ruskean tapin kääntää pitkittäin, jää sen ja vieressä olevan kuution viereen tyhjää tilaa - mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että siihen sopisi mikään palanen. Palaset ovat kaikki samanlevyisiä, vain pari on pituudeltaan lyhyempiä, minkä huomaa kolmannesta kuvasta.
      Tämä sotki suunnitelmani täysin. Olin ollut aivan varma, että kyse olisi vain oikean kombinaation löytämisestä, mutta se ei ollutkaan ihan niin yksinkertaista. Ja kun kesäkuusta alkaen pulmaa ratkaisin, päädyin aina tilanteeseen, jossa vähintään yksi palanen tuli yli reunan joko sivuttais- tai korkeussuunnassa.
      Marraskuun alussa otin IQ9:n aamupalapöytään, jossa joka aamu sovittelin palasia hetken ajan laatikkoon edistymättä lainkaan. Minulla oli paljon lupaavia asentoja, luulin toistuvasti keksineeni jotain, mitä en ollut kokeillut aikaisemmin, mutta lopputulos oli täsmälleen sama: yksi jäi yli.
      Gabriel Fernandesin (joka ei muuten ole tätä ratkaissut vieläkään) sivuilta löysin yhden vinkin, jonka tämä oli niin ikään saanut Lindéniltä ja jonka olin päätellyt siihen mennessä jo itsekin. Ei auttanut. Sain Lindéniltä toisen kun melkein kerjäämällä kerjäsin. Tämä vinkki auttoi enemmän kuin ensimmäinen, kun Lindén totesi minun olevan idioottivarmassa teoriassani täysin väärässä.

Yksi kaunis päivä olin aloittelemassa pölyjenpyyhintää keittiössä, kun laatikko osui silmiin aamupalapaikalta. Istuin alas, laitoin palaset laatikkoon eikä yhtään jäänyt yli. Tuosta vaan. Siinä oli alitajunta tehnyt töitä.
      Kuten muutaman kerran aikaisemminkin, tunne hetkellä jolloin olin asettamassa viimeistä palasta ja tajusin, että sehän sopii, oli uskomaton. Vaimo hymyili vähän pilkallisen oloisesti kun kerroin, mitä valtavaa ja ihmiselämän mittakaavassa huomattavaa olin saanut päivän aikana tehtyä. Rouvan mielestä pölyjenpyyhintä oli suurempi saavutus. Naiset!

Kaikki epäillyt kuvassa. Palaset ovat keskenään samansuuruisia,
lukuunottamatta kahta alinta pituudeltaan lyhyempää suorakulmiota. 

Jean Claude Constantinin IQ9 yksiselitteisesti paras kohtaamani pakkauspulma tähän mennessä. Osin se voi johtua siitä, miten kauan siihen meni ja siitä tyydytyksestä, jonka sain ratkaisun löydyttyä - mutta on ratkaisu myös hyvin tyylikäs minun hitaudestani riippumatta.
      Osa pulman vaikeudesta tulee siitä, että palaset voivat olla loppujen lopuksi aivan missä asennossa tahansa, toisin kuin esimerkiksi Nifty-Fiftyssä, jossa kehysten muodosta voi ainakin yrittää hakea vähän apua. IQ9:ssä on vain laatikko ja loputtomalta tuntuva määrä vaihtoehtoja.

Hieman hämmästyttävää on, että lukuisista pulmabloggareista vain Gabriel Fernandes on tämän arvostellut - ratkaisematta tosin -, vaikka pulma on ollut olemassa kai jo hyvän aikaa. Ehkä siksi juuri tähän kannattaa tutustua, jottei loistavasta pulmasta tule mitään unohdettua helmeä.
      Seuraavaksi täytyy etsiä uusi pakkauspulma, esimerkiksi Constantinin IQ17, joka kuulostaa palasten määrän puolesta pelottavalta.
      IQ9:n löytää Pulmapuodista. Suuret suosittelut.

VAIKEUSTASO: 5/5
VIEHÄTYSARVO: 5/5

Bottom-line

This kept me puzzled the longest time, about six months, to be exact. And what a ride it was.
      Jean Claude Constantin's IQ9 is without a doubt one of the best puzzles I've solved so far. It's simple by appearance but when you dive into it, you'll soon notice that the nine pieces don't fit in the box side by side, they are too wide together and this forces you to really think outside of the box.
      Just like happened with Constantin's Quattro Formaggi, I tried every orientation many times until one day (after my subconcious had done it's work, I suppose) I just put them in the box finding out I'd solved it. The satisfaction was immense - which is exactly what I, and probably every puzzler out there is looking for.
      I'm not the only who considers this hugely difficult, since even a fellow-blogger Gabriel Fernanders hasn't solved this either and he's far more experiences puzzler than I am. But maybe the experience doesn't matter that much with the packing puzzles since there's no secret mechanisms, you'll just have to find the right combination by trying all the wrong ones. And maybe stop to think for a while now and then. Highly recommended.
      Get your own copy of this terrific packing puzzle from Sloyd.
      Difficulty 5/5, Charm value 5/5.

5 kommenttia:

 1. Eihän tuon pitäisi olla mitenkään vaikeaa, kun lootan tilavuus on 389 cm3 ja sisään pitäs laittaa vain 230 cm3 tilavuudelta palikoita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätähän minäkin! Ja sitten laitoin palikat vierekkäin laatikkoon ja totesin että eivät mahdu, liian leveitä.

   Poista
 2. No vaimoni kanssa, vuorotellen kokoillessa, aina omat ideat toisille jakaen keksittiin ratkaisu alta viikossa.

  VastaaPoista
 3. Tämän kanssa sattui aika hauska tapaus.. sain omani tuossa taannoin ja sitä muutaman päivän käänneltyäni jätin sen keittiön pöydälle. Vaimo sattui istumaan siihen ja yritti. Selitin hänelle että palat pitää vaan saada laatikkoon, ettei keskelle tarvitse tulla neliötä. Vaimo siihen että no sittenhän.. laittoi palat laatikkoon toisella tai kolmannella yrittämällä! Aikaa vietti noin kaksi minuttia kyseisen pulman kanssa.. Kotoa löytyy paljon helpompiakin pulmia, joita on joskus yrittänyt, mutta ei sinne päinkään. Tokaisi vielä, että hän on hyvä organisoimaan asioita ja käveli naureskellen pois.. Eihän siinä voinut kun ihmetellä. Silti annan tälle kyllä 5/5

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ha, aika legendaarinen. Voi olla, että kuulet tuosta vielä. Minä ainakin kuulisin!

   Poista