keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Palapeli

Suunnitellut: Ken Walker & Harry Nelson

Yksi suosikkini eri pulmatyypeistä on pulma, jossa ei ensisilmäyksellä mitään pulmaa olekaan. Joka on niin yksinkertainen ulkoasultaan, että se hämää uskomaan olevansa ratkaistavissa samantien kun sen käsiinsä ottaa.
      Pulmapuodin omassa sarjassa julkaistu Palapeli on ollut olemassa ennen Pulmapuotiakin: sen suunnitteli vuonna 2000 ornamantteihin erikoistunut Ken Walker, joka pulman perustan suunniteltuaan otti yhteyttä ystäväänsä matemaatikko Harry Nelsoniin, joka auttoi viimeistelemään pulman.


Walkerin työn tulos oli nelipalainen palapeli, josta tässä Pulmapuodin alkuperäistä tyylikkäämpi puinen versio. Tätä katsoessa herää heti pilkallinen kysymys siitä, miten vaikea voi nelipalainen palapeli muka olla?
      Kuten aina, riippuu ratkaisijasta. Mutta olipa vaikea tai ei, Palapeliä on pakko ihailla siitä, miten hienosti se yhdistää yksinkertaisuuden ja kekseliäisyyden hyvin samaan tapaan kuin Vesa Timosen Cast Loop (josta myöhemmin) tai Raketti. Tästä tulee pulmaan vivahdus eleganssia, jota ei ole hukutettu kiemuraisten osien ja monimutkaisten mekaniikkojen alle. Kaikki on näkyvissä.

Palapeli ei ole mikään vaikea pähkinä ainakaan muodossa, jossa se tulee eli valmiiksi koottuna. Kun sen joutuu ensin itse purkamaan, tulee jo valmiiksi rekisteröineeksi myös sen, miten se on kasattava. Uskoisin kuitenkin, että tässä tapauksessa kokoaminen olisi se haasteellisempi juttu, se varsinainen pulma, jos ei sitä ennen ole nähnyt avaamista. Tästä syystä aion ainakin itse antaa pulman kiinnostuneille neljässä osassa.
      Palapeli on kuitenkin taas loistava esimerkki siitä, miten vähän itse mysteeri merkitsee: Palapeliä pyörittelee käsissään vielä pitkään sen ratkaistuaankin ihan vain nähdäkseen, miten hienosti mekaniikka toimii. Hölmöä, kyllä, mutta korvannee puuttuvan rukousnauhan.
      Pulmana Palapeli sopii loistavasti myös aloittelijoille, etenkin kun se Raketin tapaan hyvin hauskan ja kiinnostusta herättävän näköinen.
      Tämä pulma on saatu Pulmapuodista arvostelukappaleena. Omansa voi tilata liikkeen verkkosivuilta.

VAIKEUSTASO: 1/5 (Pulmapuoti 3/5)
VIEHÄTYSARVO: 5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti