keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Medallion

Suunnitellut: Oskar van Deventer

Lisää labyrintteja.
      Kuten Oskar's Mazea arvostellessa tulikin jo ohimennen mainittua, Medallion on jälleen yksi Oskar van Deventerin suunnittelema labyrintti.
      Vaikka luokittelenkin van Deventerin pulman Cast L'Oeufin labyrintiksi (koska sen ratkaisussa on paljon samanlaista kuin perinteisissä labyrinteissä, paitsi että harhautukset eivät näy siinä umpikujina), on Oskar's Maze siihen verrattuna labyrinttina tyylipuhtaampi; labyrintti sanan varsinaisessa merkityksessä.
      Medallion asettuu näiden kahden väliin.


Nimensä mukaisesti Medallion on medaljonki, vielä oikein tyylikkään näköinen sellainen. Tällä riipuksella on kaksi puolta, kultainen ja hopeinen. Molemmilla puolilla on kaksi tappia, jotka alkutilantessa seisovat kukin oman erillisen sokkelonsa alussa eli keskellä medaljonkia.
      Toisin sanoen, kun L'Oeufissa oli kaksi samanaikaista sokkeloa ja Oskar's Mazessa kolme, on niitä Medallionissa nyt neljä. Tehtävä on saada tapit medaljongin reunoilla oleviin pyöreisiin reikiin, jolloin pulma purkaantuu neljään osaan ja yleisö taputtaa.

Pulman mekaniikka on uskomattoman hieno: paitsi että sokkelolevyt pyörivät, liikkuvat myös medaljongin kehykset suurentuen ja pienentyen sitä mukaa, kun tappien asemointi sen sallii. Levyjä pyörittelemällä tapit laitetaan oikeaan kohtaan ja levyä suurentamalla tai pienentämällä ne liikutetaan seuraavalle ringille.
      Muille van Deventerin (ja muidenkin) labyrinteille tyypilliseen tapaan pulmassa on umpikujia, joista ainakin osassa on käytävä, jotta jokin kolmesta muusta labyrintistä etenee. Niinpä ratkaisu pakottaa miettimään ennen kaikkea rytmitystä eli sitä, missä minkäkin tapin on kulloisenakin hetkellä oltava, jotta jokin toinen kohta pääsee ohi vaikeasta kohdasta. Tässä suhteessa Medallion muistuttaa hyvin paljon L'Oeufia.

Pulmana Medallion ei ole mitenkään poikkeuksellisen vaikea, vaan se ratkeaa melko pian sen jälkeen, kun on muutaman kerran tutustunut labyrinttiin ja löytänyt ne ongelmakohdat, joihin ratkaisu tyssää. Mutta jos labyrinteistä yhtään pitää, itse ratkaisuprosessi on kiehtova alusta loppuun.
      Medallionin mekaniikka on parempi kuin Mazessa tai L'Oeufissa, joista varsinkin Maze on mekaanisesti hyvin yksinkertainen - L'Oeuf puolestaan piilottaa mekaniikkansa paremmin kuin kumpikaan kahdesta muusta. Niin hyviä kuin kaikki kolme ovatkin, Medallion kuitenkin yhdistää hienosti molempien parhaat puolet: perinteisyyden ja kierouden.
      Medallionin voi hankkia itselleen Pulmapuodista.

VAIKEUSTASO: 3/5
VIEHÄTYSARVO: 5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti