sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Korkea H

Suunnitellut: Vesa Timonen

Olen aina pitänyt itseäni hyvänä ja verrattain nopeana hahmottamaan pulmissa ja palapeleissä, mikä kuuluu mihinkin. Siihen asti, kunnes nykyään kouluikäinen tytär näytti muutama vuosi sitten, miten palapapelejä oikeasti tehdään: tämä kuuluu tähän, tähän ja tähän. Nykyään tytöltä ei mene edes niin kauan ennen kuin pääsee opastamaan isäänsä. Tähän liittyy samanaikaista ylpeyttä ja surua.
      Joka tapauksessa Vesa Timosen Pulmapuodille suunnittelema Korkea H liittyy pitkälti juuri hahmotuskykyyn.


Timosen Pulmassa on tehtävän koota kuvassa näkyvistä kappaleista H-kirjain. Kuvasta näkyvistä kappaleista varsinkin yksi jo viittaa tietynlaiseen suuntaan, mutta sen jälkeen sitä huomaakin pian, että palasia on yksi liikaa - entäs sitten?
      Jälleen, tyypillisesti, lähdin sommittelemaan palasia sinne tänne kokeillen ja vähän leikitellen, mitä niistä saisi aikaiseksi. Mutta vasta kun pysähdyin ajattelemaan asiaa palasiin koskematta, keksin ratkaisun ja aika nopeasti vieläpä. Itsekehuissa kellumisen sijaan on todettava, että olen törmännyt vastaavanlaiseen mielestäni jossain aikaisemminkin, liekö ollut Professor Layton -peleissä tai ehkä jo niitä aikaisemmin, minkä ansiosta osasin etsiä ratkaisua ensivaikutelman ulkopuolelta.

Pulmapuoti on luokitellut tämän omassaan kokoelmassaan viiden tähden pulmaksi - vaikeimmaksi - mitä se ei minun mielestäni ole, sillä koen että Rakettikin on tätä vaikeampi. Se tosin nyt voi olla taas henkilökohtaisia eroja ja enhän toisaalta tiedä, miten vaikea tämä todellisuudessa olisi ollut, ellei minulla olisi aiempaa kokemusta pulmista. Voisi olla hyvinkin hankala.
      Täytyy tosin sanoa, että ratkaistuani pulman jo kaksi kertaa en ollut vieläkään varma olenko ratkaissut sen oikein, sillä kaikki ei tuntunut olevan mittojen puolesta ihan kohdallaan. Pyysin vaimoa katsomaan ratkaisun, minkä perusteella kaikki oli niin kuin pitikin.
      Pulmasta jäi kuitenkin henkilökohtaisesti hieman vaisu tunne, kun Korkea H ei antanut minulle täyttä varmuutta siitä, että nyt se on ratkaistu, minkä seurauksena jäi puuttumaan myös ratkaisua seuraava onnistumiselämys. Mutta vika saattoi olla myös minussa, mitäs en uskonut itseäni.
      Korkea H kelvollinen pieni pulma, jolla on potentiaalia osoittautua vaikeammaksi kuin miltä näyttää. Se ei ole näyttävä tai tyylikäs niin kuin monet muut pulmat ovat, minkä vuoksi siitä saattaa saada vähän mitättömän vaikutelman - mitä se ei pulmana kuitenkaan missään tapauksessa ole. Pulma on taatusti sitä paremmin, mitä tuntemattomampi se entuudestaan on.
      Tämä arvio perustuu Pulmapuodin minulle lähettämään arvostelukappaleeseen. Korkea H Pulmapuodissa.

VAIKEUSTASO: 2/5 (Pulmapuoti 5/5)
VIEHÄTYSARVO: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti