keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Cast Key

Suunnitellut: (ei tietoa)

Englannissa 1800-luvulla kehitetty pulma Cast Key kuuluu samaan ryhmään kuin käytännössä kaikki metallipulmat: tehtävänä on löytää keino saada kaksi enemmän tai vähemmän yhteenkietoutunutta osaa irti toisistaan. Ero tällaisten pulmien välillä löytyy lähinnä niiden vaikeustasosta ja abstraktiudesta, mutta myös kolmannesta tekijästä, joka tekee Cast Keystä yhden lempipulmistani.


Hanayma-sarjassa uudelleenjulkaistu Cast Keyn erottaa monista muista metallipulmista sen ei-abstraktius: kyse on avaimen näköisistä avaimista eikä vain jostain epämäääräisen satunnaisesta muodosta. Tämä tekee pulmasta ainakin minulle heti mielenkiintoisemman, kun siinä on jotain tunnistettavaa, aivan kuten Cast Horsen tapauksessa, eli kun jotain hyvin arkista on yhdistetty aivan uudella ja oivaltavalla tavalla.
      Avaimet ovat kiinni kärjistään ja liikkuvat vapaasti, mutta eivät heti tunnu pääsevän irti toisistaan - eivät ainakaan siitä ilmiselvästä aukosta, josta niitä tulee ensimmäisenä yritettyä erottaa. Tapa, jolla avaimet lopulta irtoavat, tekee tästä lopulta erinomaisen pulman. Oikean metodin tajuaminen sai minut naurahtamaan ääneen (nörtti!), mikä korottaa "ahaa"-elämyksellään aina pulman kuin pulman arvoa. Siitä ei mennyt enää kauaa, kun avaimet olivat erillään.

Olennaista ei Cast Keyssä olekaan sen vaikeustaso. Se on helppo pulma, mutta sen ratkaiseminen on erittäin nautinnollista. Kun joskus joitain ongelmia ratkaistessa ei pysty sanomaan edistyykö vai meneekö taaksepäin, Cast Keyn kanssa askarrellessa edistymisen tuntee koko ajan. Siinä on myös jotain hieman labyrinttimäista, mikä saattaa lisätä sen viehätysarvoa minun silmissäni Cast L'Oeufin tapaan.
      Kuvassa näkyvä pulma ei taaskaan ole Hanayama-sarjasta, jonka versio tästäkin on huomattavasti tukevampi ja paremmannäköinen. Sarjassa on myös julkaistu ongelmasta toinen versio, Cast Key II, joka on ymmärtääkseni hieman tätä vaikeampi, vaikka ratkaisu ilmeisesti onkin aikalailla sama.
      Sekä Cast Keyn että Cast Key II:n löytää Pulmapuodista.

VAIKEUSTASO: 1/5 (Hanayama: 1/6, Cast Key II: 2/6)
VIEHÄTYSARVO: 5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti