lauantai 13. huhtikuuta 2013

Cast Donuts

Suunnitellut: Vesa Timonen

Suomalaisen suunnittelijan Vesa Timosen Hanayma-sarjaan tekemä Cast Donutsissa on kaksi toisiinsa hyvin tiiviisti kietoutunutta rengasta, tai donitsia. Donitsien välissä ei ole liikkumatilaa juuri nimeksikään, mutta tehtävänä olisi kuitenkin saada renkaat erilleen. Mahdotonta? Siltä se tuntuu, kuten parhaassa tapauksessa aina.


Cast Donuts antaa kuitenkin alusta lähtien pieniä vinkkejä siitä, miten ratkaisu tulee tapahtumaan. Saattaa olla, että pulmapaketissa näkyvä kuva spoilaa ratkaisua hieman, mutta toisaalta ongelmaa pyöritellessä huomaa itsekin hyvin pian, että renkaat eivät ole aivan tiiviitä.
      Sekään ei kuitenkaan auta vielä hirveän pitkälle, sillä mainitun ahtauden takia ratkaisu ei antaudu helpolla.

Cast Donuts oli taskussa koko sen ajan, kun pyörittelin Cast Coilia. Hypistelin rinkuloita aina välillä, mutta päätin etten syventyisi siihen sen enempää ennen kuin Coil olisi ratkaistu. Sitten työkaveri tuli ja ratkaisi ensin Coilin ja sitten Donutsin (molemmat kuulemma puolivahingossa, mutta tiedä häntä), mikä pakotti minut kasvoni säilyttääkseni paneutumaan molempiin heti illalla kotona.
      Näistä kahdesta Timosen pulma on parempi. Se on ratkaisutavaltaan Coilia omaperäisempi ja myös paremman näköinen ja tuntuinen. Sen toimintamekaniikassa on hieman sitä samaa, mikä sai minut pitämään Nutcasen ratkaisemisesta niinkin paljon. Ne eivät ole teknisesti oikein millään tapaa samanlaisia ongelmia, mutta molemmat herättävät minussa piilevän murtovarkaan. Sen, joka käyttää aivojaan eikä yritä runnoa sisään ikkunasta lihasvoimilla.
      Palkitsevinta Cast Donutsissa on se, että sen pystyy ratkaisemaan seisahtumalla ja käyttämällä järkeä edestakaisen pyörittelyn sijaan. Sitten kun on päätellyt, miten pulman täytyy toimia, sen voi ottaa käteensä ja ratkaista muutamassa sekunnissa. Tämä tekee siitä paitsi mieleiseni pulman, osoittaa myös kuinka nokkelan mekaniikan Timonen on onnistunut laatimaan - ja se on nokkela vaikken täysin ymmärräkään, miten se toimii niin kuin toimii.
      Cast Donuts on erinomainen ongelma, joka säilyttää kiinnostavuutensa vielä ratkaisun jälkeenkin. Pulmasta pääsee ottamaan mittaa tilaamalla sen Pulmapuodista, joka myös lähetti tämän kyseisen kappaleen minulle arvosteltavaksi.

VAIKEUSTASO: 3/5 (Hanayama: 4/6)
VIEHÄTYSARVO: 4/5

2 kommenttia:

 1. On loistava pulma ja arvostelu myös aivan nappiin.
  Tämä selvästi vaikeampi itselle kuin tuo quattro formaggi, on toki aivan täysin erilaiset pulmat kyseessä.
  Itsekin hoksasin kyllä lopulta miten tuo aukeaa, mutta ei ihan sekunneissa auennut silti, vaan joutui hakemaan oikeaa kohtaa.
  Tätä aukoo mielellään uudestaankin.
  -th-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Toisella kerralla sain sen jo vähän sujuvammin kiinnikin, mutta hiomista on vielä.

   Poista