torstai 18. huhtikuuta 2013

Cast Coil

Suunnitellut: Edi Nagata

Hanayama-sarjan Cast Coil on taas yksi hieno osoitus siitä, miten laadukasta tekoa sarjan pulmat ovat: äärimmäisen paksua ja jykevää rautaa, jotka ovat juuri sen verran kevyitä, etteivät kädet väsy niiden pyörittelyyn, mutta myös sen verran painavia ja tukevia, etteivät säry vaikka niitä miten kieputtaisi. Kun sarjan pulman ottaa käteensä, laadun tuntee. Loistavaa työtä.


Cast Coil tuotti päänvaivaa. Työpaikalla istuessa pyörittelin sitä muutaman päivän ajan ja löysin helposti ensimmäisen liikkeen. Kun onnistuin lopulta löytämään toisen liikkeen, en löytänyt enää kolmatta. Palasin aina samaan pisteeseen ja kokeilin mielestäni kaikki suunnat ja variaatiot, mutta edistystä ei tapahtunut. Sitten kolmantena päivänä ruokatunnilta kävellessä tulin ajatelleeksi, että entäpä jos toinen siirto olikin hämäys, minkä seurauksena löysin oikean suunnan. Tässä hyvä esimerkki siitä, miten pahasti ihminen fiksoituu johonkin.
      Mutta tarina jatkuu.
      Oliko suunta oikea vai ei, se ei selvinnyt, sillä annoin pulman työpaikalla vierustuolissa istuvalle kollegalle julistaen korskeasti, että jos sen saat auki niin minä kolme päivää sitä yrittänyt lähden tästä häpeämään. Tiedätte kyllä, miten siinä sitten kävi. Häpeäpenkistä minut pelasti vain se, ettei kollegalla ollut aavistustakaan, miten ratkaisu oli tapahtunut tai missä asennossa osat olivat toisistaan eronneet. Saati sitten, että olisi osannut palauttaa pulman alkutilanteeseen.

Kuten kokeneemmat ratkaisijat tietävät, jos ei ole ratkaisua nähnyt eikä tiedä, miten se menee, palauttaminen voi olla vielä suurempi ongelma kuin ratkaisu.
      Näin oli ehdottomasti Cast Coilin tapauksessa, kun osat irtoavat vain yhtä kautta, mutta voivat kietoutua toisiinsa useampaa eri reittiä. Kokeilin aika montaa asentoa ja jälleen fiksaatiota uhmaten yhtä tiettyä, mihin suuntaan pulmakin tuntui viittaavan. Koska kuitenkin olen oppiva ihminen, osasin tällä kertaa antaa periksi ja kokeilin jotain aivan muuta.
      Se johti tilanteeseen, jossa ajattelin että en saa pulmaa kasaan koskaan - ennen kuin käänsin Coilin käsissäni ympäri ja huomasin olevani perillä.
      Samana iltana töiden jälkeen ratkaisin pulman myös toiseen suuntaan ja osoittautui, että alkuperäistä ratkaisua oli estänyt juuri takertumiseni väärään suuntaan. Toinen suunta oli oikea ja Coil oli ratkaistu aika nopeasti.
      Kaiken kaikkiaan hyvä pieni pulma: ei järin omaperäinen muiden "erota osat" -tyyppisten pulmien joukossa tai huomiota herättäväkään muuten kuin painollaan, mutta tarjoaa kuitenkin sopiva haasteen etenkin kun jouduin sen väärinpäin ratkaisemaan. Ehkä Cast Coil oli loppujen lopuksi teknisesti vähän liian yksinkertainen.
      Cast Coil Pulmapuodissa. Tämä arvostelu on tehty liikkeeltä saadun arvostelukappaleen pohjalta.


VAIKEUSTASO: 2/5 (Hanayama: 3/6)
VIEHÄTYSARVO: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti