maanantai 29. heinäkuuta 2013

Cast Laby

Suunnitellut: Nobuyuki "Nob" Yoshigahara

Cast Laby on jälleen vähän vanhempi pulma. Sen alkuperä on Cast Starin tapaan Englannin 1800-luvun pulmavillityksessä, josta Nob Yoshigahara on tuonut sen nykypäivään uusien pulmaa samalla hiukan.


Cast Laby on puhdasverinen ja hyvin perinteinen labyrintti. Pulma koostuu kahdesta pyöreästä osasta: rinkulasta, jonka molemmilla puolilla on labyrintti ja rinkulasta, jossa olevat urat on kuljetettava samanaikaisesti kahden eri sokkelon läpi.
      Kuulostaa pitkälti samalta kuin Oskar van Deventerin labyrintti Medallion? Ehkä, mutta siinä Medallionissa on paljon kyse myös oikea-aikaisesta etenemisestä ja asemoinnista, on Cast Labyssä olennaista vain löytää oikea reitti labyrintin läpi. Tämä tekee siitä monia muita vastaavia pulmia perinteisemmän sokkelon.
      Oikean reitin löytämistä hankaloittaa se, että sen labyrinteissä on toisella puolella kaksi eri sisäänkäyntiä ja viisi mahdollista poistumistietä - toisella puolella taas kolme sisäänkäyntiä ja kaksi ulospääsyä. Eri reittiyhdistelmiä siis löytyy.


Kovin kauaa Labyn ratkaisuun ei kuitenkaan mennyt. Tosin asiaan kuuluen kokeilin sitä muutaman kerran arpapelillä, jostain sisään ja sitten katsotaan minne päädytään -tyylillä, mikä ei tietenkään johtanut yhtään mihinkäs. Jälleen kerran, kun otti järjen mukaan ratkaaisuun, labyrintti oli suhteellisen nopeasti selvitetty.
      Mitenkään erityisen vaikea Laby ei ole, vaikka onkin saanut Hanayamalta vaikeusluokituksekseen toiseksi vaikeimman. Pulma pitää kyllä sisällään yhden vähän häijymmän kohdan, mutta sekään ei ole niin mahdoton ettei sitä lähes luonnostaan tajuaisi.
Tapit, jotka on kuljettava toisessa
levyssä olevien labyrinttien läpi.
      Mutta jälleen, labyrintti on labyrintti ja koska niistä pidän, pidin myös Labystä. Se on jykevää tekoa ja miellyttävän antiikkisen näköinen pulma, jonka ainoa huono puoli on sen tummuus. Tummuudesta ja osien tiiviydestä (tiiviys on ongelma myös Oskar van Deventerin Twistissä) johtuen on välillä melko vaikea nähdä, missä tapit matkaavat.
      Laby on kuitenkin sillä tavalla suoraviivainen, että sitä uskaltaa suositella kokemattomammallekin ratkojalle, se kun ei pidä sisällään mitään sen kummempia mekanismeja ja edistymisenkin - tai edistymättömyyden - näkee koko ajan.
      Cast Labyä löytää Pulmapuodista.

VAIKEUSTASO: 3/5 (Hanayama: 5/6)
VIEHÄTYSARVO: 4/5

Bottom-line

A two hundred years old puzzle and just as fresh today.
      I love labyrinths which is the reason Cast Laby hits the right nerve in me. As a labyrinth it's a very traditional one comparing to more evolved and original labyrinths by Oskar van Deventer.
      In Cast Laby there's a two sided labyrinth with multiple possible entering points on the inner side of the ring and multiple possible exits on the outer side. On the other ring there's two pegs which enter the labyrinths on both sides after which it's up to you to find them the correct path through the maze.
      Examining the puzzle and trying it for a while reveals the most likely exit after which it's just the matter of getting there. During this journey there's one cunning move which can put a halt on the progress but after clearing that the puzzle is quickly solved.
      The only con in the otherwise excellent puzzle is that like in Oskar van Deventer's Twist, the pieces are so tightly together that it makes very hard seeing exactly where in the labyrinth the peg is. Not a major problem but could've been better.
      Difficulty 3/5, Charm value 4/5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti