torstai 22. elokuuta 2013

Mysterians

Suunnitellut: Oskar van Deventer

No niin, koiranpentu vetää sikeitä liikenteeseentotuttelun uuvattamana, joten takaisin asiaan. Eli Oskar van Deventerin labyrintteihin.
      Van Deventerin pulma Mysterians on ulkomuotoa myöten hyvin samanlainen hänen aiemman pulmansa, L'Oeufin kanssa.
      Kuten kuvasta näkyy, myös Mysterians on munanmuotoinen ja sen keskellä menee L'Oeufin tapaan ura, jota pitkin liikkuu tappi sen mukaan, miten pulmaa kädessään pyörittelee.


Erona L'Oeufiin Mysterianissa on kolme eri tasoa, toisin kuin edeltäjässään, jossa niitä on vain kaksi. Tämä tekee auhteellisen monimutkaisesta pulmasta vielä vaikeamman, kun Mysteriansin tapauksessa on kahden reunalevyn lisäksi huolehdittava myös keskimmäistä uraa kulkevasta tapista.
      Mysteriansissa on tehtävä kaikkiaan 124 siirtoa (miten ikinä nuo siirrot nyt sitten lasketaankaan) ennen kuin levyt irtoavat toisistaan. Vaikka haastava onkin, se on kuitenkin pulmana hyvin järjestelmällinen ja ratkeaa, kun sille antaa aikaa.
      Ehkä jossain mielessä kolme tasoisena pulma on L'Oeufia helpompi siinä kun alkaa olla niin paljon liikkuvia osia, että osan on ratkaistaessa vaim luotettava liikkuvan mukana samalla, kun tekee jotain muuta. L'Oeufissa sen sijaan kahta puolta pystyi pitämään silmällä vaivatta, jolloin tuli myös aktiivisemmin mietittyä, miten jostain kohdasta pääsee eteenpäin. Mysteriansia enemmänkin vain teki.

Pulmana se missään tapauksessa ole kuitenkaan huono, vaan antaa hyvän vastuksen noin parinkymmenen minuutin ajaksi, jonka ratkaisu kestänee - itse ratkaisin sen hieman L'Oeufia nopeammin.
      L'Oeufille yhteistä on myös muutaman ylenmääräinen tarkkuus muutamassa kohdassa, joissa osien on oltava tarkalleen oikein asemoituna, jotta ratkaisu ottaa askeleen eteenpäin. Tämä on pieni ongelma, kun keskimmäisen levyn tilannetta on aika ajoin vähän hankala havaita. Ongelma ei tosin ole suuren suuri, ei ainakaan missään tapauksessa sellainen, että aiheuttaisi turhautumista.
      Isompi miinua Mysteriansille tulee sen heppoisuudesta: tytär pudotti pulman - onneksi vasta sen jo ratkaistuani - lattialle, minkä seurauksena levyt yhdessä pitänyt tappi katkesi. Tietenkin, jos osaa pitää pulmistaan minua paremman huolen, ei tämäkään ole ongelma, mutta syytä huomioida kuitenkin.


Kaiken kaikkiaan Mysterians on hyvä pulma, mutta pidin kuitenkin hieman enemmän L'Oeufista. Kyse on luultavasti etupäässä siitä, että ratkaisin L'Oeufin ensin Mysterians on kuitenkin hyvin paljon "sitä samaa". Tämä toisaalta osoittaa, ettei pulmasta tule välttämättä sen mielenkiintoisempi, jos perusmekaniikan pitää samana, mutta lisää vain liikkuvia osia, kuten Mysteriansissa on tehty. Mutta jos L'Oeufia ei ole ratkaissut, silloin Mysteriansia uskaltaa ainakin suositella.
      Mysteriansia löytää tuttuun tapaan Pulmapuodista.

VAIKEUSTASO: 3/5
VIEHÄTYSARVO: 3/5

Bottom-line

Oskar van Deventer's Mysterians continues on the same track as did his previous L'Oeuf puzzle. There's three (two in L'Oeuf) oval shapes with individual tracks on them and peg moving on tracks. The mission is to move the peg on the each tracks to the other end and remove the parts from each other.
      Adding a third track on L'Oeuf's two doesn't make the puzzle that much harder, the principle stays the same. What it does though is making it a bit more difficult to see where you are on the moment in each of the labyrinths, especially in the middle one.
      The bigger problem is that Mysterians is quite easy to break, since the peg in the middle is made of thin plastic. It didn't survive the landing when my daughter dropped the puzzle on the floor.
      Mysterians isn't a bad puzzle, far from it, but of the two I'd recommend L'Oeuf more. It's sturdier, you're able to see everything and it's basically the same. More of the same is rarely more of the fun.
      Difficulty 3/5, Charm value 3/5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti