lauantai 20. heinäkuuta 2013

Aluminium Cylinder

Suunnitellut: William Strijbos

Mielenkiintoisin pulma tämän vuoden FPP:ssä oli William Strijbosin New Edition First Box, jota yritin ratkaista illan aikana pisimpään kaikista kohtaamistani pulmista. Ratkaisematta se kuitenkin jäi, kuten jäi myös Strijbosin pulmalaatikkomainen Lotus sekä muutama Doveksi kutsuttu pulma.
      Sekä First Box että Lotus jättivät kuitenkin sellaisen uteliaisuuden William Strijbosia kohtaan, että kun Tomas Lindén kauppasi minulle suunnittelijan Aluminum Cylinderia, en osannut sanoa ei. Enkä halunnut. Ostin enkä kadu.


Aluminium Cylinder on ensimmäinen kahdesta Strijbosin kehittämästä sylinterinmuotoisesta ongelmasta. Sitä voi muodostaan huolimatta luonnehtia pulmalaatikoksi, koska tehtävänä on nimenomaan kannen avaaminen. Säilytystilaa sylinterissä ei ole, mutta eipä sitä ole liiemmälti Karakurin pienissä laatikoissakaan.
      Nimensä mukaisesti Strijbosin pulma on tehty jämäkästä alumiinista. Se on verrattain painava järkäle, joka ei säry kovemmassakaan käsittelyssä. Sylinterin kansi pyörii vapaasti paikallaan, minkä lisäksi se myös nousee ja laskee millin tai pari sisällä olevan jousen varassa.
      Pulmaa on ehtinyt hädin tuskin ottaa käteensä, kun siitä huomaa vielä jotain muuta: se helisee. Helinän kuultuaan huomaa myös hyvin nopeasti sylinterin pohjassa olevan pienen pyöreän reiän, josta näkee juuri ja juuri (taskulampun kera - tai laskevan auringon kajossa, kuten eräät) pulman sisään.
      Siinä kaikki. Käytännössä tämän informaation varassa sylinteri on avattava.

Sylinteri pyöri käsissä useamman päivän ajan. Painelin kantta, ratisutin sisälmyksiä, kallistin, pyöritin ja kuuntelin korva pulmassa kiinni. Eikä mitään tapahtunut.
      Otin pulman mukaan Helsinkiinkin kesälomareissulle, jossa sitten pitkän Linnanmäkipäivän jälkeen kyläpaikan sohvalla istuessani tajusin jotain, minkä ansiosta pääsin ratkaisun jäljille. Jatkoin entistä suunnitelmallisemmin havaintoni johdattamana, kunnes kansi aivan yllättäen napsahti auki. Ja minä säikähdin. Avaaminen oli tietenkin täysin suunniteltua ja tarkoitettua, mutta säikähdinpä silti.
      Pian sen jälkeen avasin sylinterin toisen kerran. Onnistui. Pari päivää myöhemmin kotona päätin ottaa selvää mekaniikasta kunnolla, mutta kolmas kerta teetti töitä varmaan taas puoli tuntia, ennen kuin lopulta sain sen auki. Sen jälkeen olen avannut sen vielä muutaman kerran ja onnistunkin siinä nykyään noin minuutissa.


Strijbosin Aluminium Cylinder on kertakaikkisen hieno pulma. Sen lukitusmekaniikka on vaikkakin varsin yksinkertainen myös todella nokkela. Tätä mieltä ovat olleet myös muut pulmablogistit maailmalla. Mekaniikasta tekee hienon se, miten jouhevasti se toimii, kun lopulta (minulla useampi avauskerta) tajuaa, miten sen kanssa on meneteltävä. Yksinkertaisuudessaan se on myös erittäin elegantti ja muistuttaa tässä suhteessa parhaita pulmalaatikoita.
      Ratkaisu tosin nojaa paljon päättelyyn, joka puolestaan perustuu aika vähäiseen informaatioon ja joka voi siinä mielessä johtaa väärään johtopäätökseen. Näin kävi minulle, sillä uskoin pitkään pulman toimivan päinvastoin kuin se todellisuudessa toimii. Sylinteri on sen verran tiivis, että sen avaaminen perustuneekin useimmiten valistuneeseen arvaukseen ja tuuriin. Tosin pulma kyllä antaa koko ajan jonkin sortin palautetta.

Olen joka tapauksessa myyty eikä Aluminium Cylinder varmastikaan jää ainoaksi Strijbosin pulmaksi kokoelmissani. Laadustaan johtuen ne ovat hintavampia kuin monet muut, mutta hinnalla saa ulkonäöltään ja sisällöltään laadukkaan pulman.
      Aluminium Cylinder on vaikea pulma, joidenkin kokemusten perusteella se saattaa olla jopa toivoton. Mutta se on myös sillä tavalla fiksu, että antamalla ratkaisijalle koko ajan edes vähän palautetta kuulilla, se luo myös tunteen ratkaistavuudesta. Jos hankaluuden sietää, saa ainutlaatuisen pulman, josta riittää paljon mietittävää ja jonka kehtaa antaa ratkaistavaksi aivan kenelle tahansa.
      Aluminium Cylinderin löytää Pulmapuodista.

VAIKEUSTASO: 4/5
VIEHÄTYSARVO: 5/5

Bottom-line

Aluminium Cylinder was my first Wil Strijbos puzzle but not my last. After being hugely impressed by the design I've gotten myself both Lotus and Alu Cross.
      Solving Aluminium Cylinder took me a good part of two weeks. I played with it a lot, saw mysterious balls coming and going but didn't know exactly if I were supposed to make them appear or disappear.
      After I while, on a sunny day, I used a very natural method to peek inside and saw something which I thought cleared up at least partly what I was supposed to do. I continued playing with the cylinder when it to my huge surprise popped open. I had followed a faint idea which had turned to be the correct one.
      The mechanism is very simple but since the cylinder doesn't give any hints, it's difficult enough to figure out. The puzzle is very well done and while I have liked many simple puzzles where there's nothing hidden, it seems I've also a soft spot for puzzles which hides a lot. I like to deduct my way ahead, trying to beat the puzzle. It's a completely different challenge than, say, Vortex is.
      Aluminium Cylinder is one of the very best puzzles I've solved.
      Difficulty 4/5, Charm value 5/5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti