maanantai 24. kesäkuuta 2013

Rectangular Jam

Suunnitellut: Hirokazu Iwasawa

Hirokazu Iwasawa eli tuttavallisemmin Iwahiro on käsittääkseni pulmamaailman suurimpia lupauksia. Iwahiron pulmat saattavat olla teknisesti erittäin yksinkertaisia, mutta sitten taas suunnittelutyöltään hyvinkin kekseliäitä.
      Yksi esimerkki tällaisesta yksinkertaisesta pulmasta on Iwahiron Rectangular Jam.


Pulmassa on matalalaitainen laatikko sekä neljä hiukan alle kymmensenttistä suorakulmaista palasta: kolme vaaleaa ja yksi vihreä. Laatikon alareunassa parisenttinen aukko, josta vihreä suorakulmio on tarkoitus saada pitkittäissuunnassa ulos.
      Neliönmutoisessa laatikossa tilaa ei liikoja ole, sillä ilmaa jää palasten jäljiltä vain kolme senttiä suuntaansa. Näissä oloissa suorakulmiot - tai bussit, kuten niitä voi Rush Hour -pulman henkeen luonnollisesti ajatella - olisi saatava siirrettyä vihreän tieltä, jotta tämä pääsee asemoitumaan oikein parkkialueen suulle.

Moniin muihin monimutkaisempiin pulmiin verrattuna Rectangular Jamissa miellyttää sen yksinkertaisuus: ei salaperäistä helinää, jonka alkuperää ei tiedä, ei kikkailuja eikä piilotettuja mekanismeja, vaan kaikki on näkyvillä. Vaikka pidänkin teknisesti monimutkaisista ja salakavalista pulmista, on myös miellyttävää vaihtelua törmätä ongelmaan, jossa ei tarvitse tietää yhtään sen enempää kuin mikä käsillä on.
      Erityisen hauskaa Rectangular Jamissa on se, miten se vaikuttaa ensialkuun hyvin ahtaalta, jopa niinkin pitkälle, että bussien maalipinnan voi nähdä ja kuulla jo kärsivän. Loppujen lopuksi tilaa on kuitenkin niinkin paljon, että huolellisesti tehtynä bussit pääsevät toistensa lomitse kevyillä pintakosketuksilla, mikä on osoitus siitä, miten tarkasti pulma on suunniteltu.


Vaikka ei näyttävä olekaan, Rectangular Jam on kuitenkin erittäin miellyttävä pieni pulma, joka osaa tyydyttää samalla tavalla kuin klassinen Rush Hour. Se on yksinkertaisuudestaan huolimatta jollain tasolla Rush Houria haastavampi, Rush Hourissa kun pulman keskeinen osa, punainen auto, ei liiku kuin yhdessä suunnassa.
      Jos Rectangular Jamin onnistuu ratkaisemaan, sitten voi suunnata katseensa Iwahiron kahteen muuhun vastaavanlaiseen pulmaan eli Rightangular- ja Triangular Jamiin, joissa liikuteltavat palaset saavat monimutkaisempia muotoja, ja pulma epäilemättä lisää vaikeutta.
      Tämä arvostelu perustuu Pulmapuodilta saatuun arvostelukappaleeseen.

VAIKEUSTASO: 2/5
VIEHÄTYSARVO: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti