keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Black Jack

Suunnitellut: Jean Claude Constantin

Jos William Strijbos teki vaikutuksen FPP:ssä, siinä on jo aiemmin onnistunut Jean Claude Constantin, jonka pulmissa on jotain minuun vetoavaa - varsinkin tämän suunnittelemissa pakkauspulmissa. Näistä esimerkkeinä mm. Quattro Formaggi, joka tosin ei ole täysin Constantinin omaa tekoa, sekä Triangle Box. Ja lisää tulee, kunhan kerkiän.
      Mutta tällä kertaa ei pakkauspulmaa Constantinilta, vaan labyrintti nimeltään Black Jack.

Tarkoitus saada molemmat kuulat kaikissa neljässä labyrintissä tässä tapauksessa
oikeassa alkakulmassa näkyvään käänteisen L-kirjaimen muotoiseen kohtaan. 

Black Jack on kaksipuoleinen pulma, jonka molemmilla puolilla on kaksi labyrinttiä. Pienten labyrinttien vasemmassa yläkulmassa - tai oikeassa, riippuen miten päin pulma on - odottavat pienet metallikuulat, jotka olisi saatava mutkikkaiden polkujen läpi vastakkaisiin kulmauksiin missä ne pääsevät vapautumaan pinteistään.
      Black Jackin kaikkiaan neljä labyrinttiä ovat myös keskenään täysin erilaisia, kuten Oskar van Deventerin Medallionissa. Näille molemmille on yhteistä myös se, että labyrintti liikkuu: siinä missä Medallionissa liikkuvat levyt ja kehykset, Constantinilla labyrinttiä liikutellaan ylä- ja alareunassa olevista ulokkeista, jotka liikkuvat tai ovat liikkumatta sen mukaan, missä kuulat kulloinkin makaavat.
      Constantinin labyrintissä on kuitenkin Oskarin pulmiin verrattuna vielä yksi liikkuva elementti enemmän: kuulat. Kuulat eivät pysy paikoillaan, kuten tapit Medallionissa, vaan ne pyörivät kärkkäästi aina kun suoraa vain on edessä. Ja kun kuulia vielä on kaksi, on siinä hallittavaa.

Kuulat ovat samaan aikaan molempien puolien labyrinteissä eli kääntöpuolen tilanne saattaa estää liikkumisen vaikka toisella puolella liikkumavaraa olisikin.

Black Jack on monimutkainen pulma. Ei siksi, että se olisi äärettömän vaikea - mitä se ei ole -, vaan nimenomaan hallittavuutensa takia. Pulma ei ratkea antamalla kuulien vieriä vapaasti niin pitkälle kuin pääsevät, vaan labyrintissä on useita kohtia, joissa vain toinen kuulista saa liikkua, vaikka toinen siihenkin pystyisi.
      Tästä seuraa, että ratkaisemisesta menee aikaa kuulien edestakaisin keinuttamiseen ja tasapainoiluun, jotta yhden kuulan saa pysymään sieltä mistä tuli, kun toinen jatkaa eteenpäin. Mikä puolestaan voi ratkaisijasta riippuen olla enemmän tai vähemmän turhauttavaa.
Molemmilla puolilla on reikä, josta
kuulien on tarkoitus  päästä pois. Tässä
tapauksessa se näkyy oikeassa
yläkulmassa vaaleaa puuta vasten.
      Mutta jos tämä ei häiritse tai sen ei anna häiritä, Black Jack on erittäin hyvä labyrintti. Varsinkin loppupuolella - lähellä maalia, tietenkin - siinä on yksi kohta, jota ainakin minä jouduin kokeilemaan hyvän aikaa ennen kuin sain kuulat sinne, missä oli poistumisaukkokin.
      Vaikka ratkaisemisen kannalta välttämättä kaikkein käytännöllisin olekaan, Black Jack on kuitenkin erittäin laadukkaasti valmistettu, vaneri on hyvää ja niiden päälle sijoitettu pleksi kirkasta ja paksua. Lisäksi pulman reunoissa on sormin avautuvat ruuvit, joista labyrintin saa avattua, jos ei ratkaisun jälkeen enää viitsi vieritellä kuulia takaisin aloituspisteeseen.
      Black Jack on hieman vaikeampi kuin Medallion, mutta mekaniikaltaan sitä kömpelömpi. Toisaalta taas kuulien menoa Constantinin labyrintin uumenissa on kiva seurata kuin katsoisi laboratoriorottia, mitä tyydytystä Medallion puolestaan ei tarjoa. Kaiken kaikkiaan Black Jack tuntuu kaikkein aidoimmalta labyrintiltä.
      Tämä arvostelu perustuu Pulmapuodista saatuun arvostelukappaleeseen.

VAIKEUSTASO: 4/5
VIEHÄTYSARVO: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti