perjantai 28. kesäkuuta 2013

Cast Square

Suunnitellut: Vesa Timonen

Vesa Timosen kolmas Hanayama-sarjaan suunnittelma pulma on nimeltään Cast Square. Nimensä mukaisesti nelikulmainen Cast Square muodostuu neljästä epämääräisen muotoisesta palasta, joista kaksi on kullanvärisiä, kaksi hopeisia, kuten niin monesssa muussakin Hanayma-pulmassa on.
      Myös tehtävä on tuttu: erota palaset toisistaan.


Timoselle - jonka samaiseen sarjaan tekemä Cast Loop palkittin vuonna 2007 Australiassa - tunnusomaisesti Cast Square ei ole vain pulma, vaan myös korumaisen kaunis esine. Tähän mennessä kohtaamistani Hanayma-pulmista Cast Square on kiistatta parhaan näköinen. Siisti ja tyylikäs.
      Se on myös teknisesti hyvin kiinnostava, etenkin ensialkuun. Sen osat liikkuvat sujuvasti ja elegantisti tiettyyn pisteeseen asti antaen uskoa helposti ratkeavasta pulmasta, kunnes liikkuminen pysähtyy kuin seinään. Tavassa, jolla neljä palasta liikkuvat toistensa lomassa on jotain hyvin tyylikästä.


Pulma aukeaa yllättävänkin suureksi ennen kuin mekanismi alkaa ottaa vastaan. Sen väleihin tuijottamalla saattaa saada pienen jo aavistuksen siitä, mikä mekanismi on ja lähempi tarkastelu paljastaa sen aika nopeasti kokonaan - Cast Squaren tapauksessa vaihtoehtoja lukitusmekanismille ei voi kovin montaa erilaista ollakaan.
      Sain Cast Squaren ratkaistua melko nopeasti, mutta en vieläkään tiedä varmasti, mikä on oikea metodi: olen onnistunut avaamaan sen kahdella eri tavalla joista toinen on idioottivarma mutta ehkä vähän kömpelö ja toinen epävarma, mutta tyylikkäämpi. Voisin kuvitella, että jälkimmäisestä siististä avaustavasta on olemassa jokin varma variaatio, jota en vaan ole vielä täysin tajunnut. Mutta aion ottaa selville.

Kuten niin usein aiemminkin, Cast Squaren kasaaminen on kokonaan oma ongelmansa. Kolmannella kerralla keksin tavan, jolla se onnistuu vähimmällä vaivalla, mutta oma haasteensa se on silti, ei tosin läheskään samanlainen kuin Cast Donutsin kokoaminen oli.
      Mielenkiintoinen ominaisuus - jota soisi näkevänsä enemmänkin - on mahdollisuus laittaa kootessa palaset haluamaansa järjestykseen, jolloin pulmasta tulee ainakin uudennäköinen - sitä en tiedä, miten se ratkaisemiseen vaikuttaa. Mutta kiva pieni lisä se joka tapauksessa on.
      Cast Square on pulmana hyvää ellei keskivertoa vähän parempaa Hanayama-tasoa - ja ulkonäkönsä ansiosta vielä vähän enemmän. Se ei ole pulmana erityisen monimutkainen kuten eivät ole Timosen aiemmatkaan Hanayama-pulmat (Loop ja Donuts), mutta niiden lailla Cast Square on uniikki sekä idealtaan että toteutustavaltaan.
      Cast Squaren löytää Pulmapuodista.

VAIKEUSTASO: 3/5 (Hanayama: 6/6)
VIEHÄTYSARVO: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti