Suunnitellut: Jean Claude Constantin
Jean Claude Constantinin tehnyt suurinpiirtein kaikenlaisia pulmia. Mieheltä tuntuu onnistuvan niin monimutkaiset hirvitykset, joihin saa kulumaan aikaa kuukausikaupalla kuin simppelimmät rautalankaviritykset, kuten esimerkiksi Euro.
Euro on nimensä mukaisesti euron muotoinen pulma. Se koostuu kahdesta liki identtisestä, toisissaan kiinni olevasta euron symbolista sekä yhdestä molemmissa kiinni olevasta renkaasta. Tarkoitus olisi tietenkin muiluttaa rengas pois kehikosta.
Olen tainnut ennenkin mainita, että likipitäin paras tunne, jonka pulma voi minussa herättää, on tunne siitä että se on fyysisesti mahdoton. Se herättää heti tietynlaiset odotukset ja saa veren kiertämään, kun odottaa pääsevänsä nujertamaan jotain nujertamatonta.
Tällaisia pulmia on tähän mennessä tullut vastaan vain hyvin vähän, liiankin vähän. Ainoa on oikeastaan tällä hetkellä työn alla oleva Neljä nuolta, jota olen melko valmis pitämään kompana - minut on saatu uskomaan, että nuolet menevät kehykseen, mutta eivät ne todellisuudessa mene.
Tämä oli ensimmäinen ajatus Euroa katsoessa: rengasta ei ole mahdollista saada irti. Sillä selvä. Tunne tosin kesti vain hetken, sillä hyvin pian sen jälkeen selvisi ensimmäinen siirto.
Euro on luokiteltu kanadalaisen pulmakaupan Puzzle Masterin kymmenportaisella vaikeustasoasteikolla yhdeksäksi ja Pulmapuotikin määrittelee sen vaikeaksi.
Ehkä surkeuteni pakkauspulmissa kompensoituu, sillä minusta Euro oli helpohko. Istuin parikymmentä minuuttia Terveyskeskuksen jonossa, missä ajassa olin ehtinyt jo ratkaista Euron ja alkanut miettimään sen kasaamistakin.
Euron helppous johtuu pulman rajallisuudesta: siinä ei ole kuin mahdollisia siirtoja. Toisin sanoen, harhautuksia ja umpikujia ei ole - tai minä en niitä löytänyt -, minkä seurauksena kaikki, minkä tekee, vie lähes väistämättä ratkaisua eteenpäin.
Euron hyvä puoli taas on se, että se on niitä pulmia, jotka pystyy yksinkertaisuutensa ansiosta ratkaisemaan päässään vain pulmaa tarkastelemalla, aivan kuten Lotuksen. Se on erinomainen piirre. Huomaan saavani tällaisista vielä suuremman tyydytyksen kuin pulmista, joissa joutuu pyörittelemään ja vatkaamaan osia edestakaisin ilman minkäänlaista suunnitelmaa vain koska pulma on itsessään niin monimutkainen että sitä on mahdotonta "nähdä". Kuten esimerkiksi muutamat Oskar van Deventerin labyrintit ovat. Mutta molemmille tyypeille on paikkansa.
Euron kasaaminen oli loppujen lopuksi se suurempi ongelma, sillä törmäsin taas tyyppivikaani, joka on Nur Mutista havaittu en-katso-purkaessani. Euroa voi lähteä kasaamaan aika monesta suunnasta, joten kokeiltavaa riitti - varsinkin kun en ollut aivan varma, miten se alunperinkään oli ollut.
Aikani yrittelin typerästi sattumalogiikalla, kunnes lopulta muistin taas vähän ajatellakin. Toimi se toiseenkin suuntaan.
Euro on hyvä peruspulma, mutta johtuen mm. Puzzle Masterin vaikeustasomääritelmästä, en ole varma pulman soveltuvuudesta aloittelijoille, mutta saattaapa sopiakin, vähän aloittelijasta riippuen. Euro ei ole yhtä kekseliäs tai elegantti kuin esimerkiksi Constantinin toinen rautalankahäkkyrä, Saturnus, mutta ei myöskään mitenkään lattea. Ja koska se ilmeisesti kykenee vaivaamaan pitempäänkin, on sillä paikkansa Constantinin niin pitkässä kuin leveässäkin katalogissa.
Euro Pulmapuodissa.
VAIKEUSTASO: 2/5
VIEHÄTYSARVO: 2/5
Bottom-line
Jean Claude Constantin's Euro shows how variable Constantin really is. In his ever-growing catalogue Euro is more of a basic puzzle than many other his invention is.
Euro is metal puzzle which is made up of two nearly identical Euro symbol shaped pieces tangled together. In the middle of them is a ring which is attached to both of the symbols. Naturally the object is to remove the ring.
While Puzzle Master defines Euro as a level 9 (gruelling) puzzle, in my opinion it's at most a 5 on a scale of ten. That's because the moveset in the puzzle is very limited, there are no red-herrings or false moves, there are in most cases only the possible ones and once you deduct those, the puzzle is basically solved.
It took me about ten minutes to disassemble Euro. What I really liked about it was that it has the same characteristic as the Lotus puzzle: thanks to limitedness, it can be solved by just looking at it and thinking it out. This was most evident when I had some difficulty assembling it: it was possible to back up in my mind and see how it should connect together.
Euro is not a bad puzzle, it is just a bit simple and on the easy side when compared to many other puzzles by Constantin. Because of the Puzzle Master difficulty classification, I'm not so sure if it's suitable for beginners but without that, I'd say it is, depending on the beginner.
Euro puzzle can be found from Finnish puzzle store Sloyd.
Difficulty 2/5, Charm Value 2/5.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti