lauantai 4. tammikuuta 2014

Alu Cross

Suunnitellut: William Strijbos

Alu Cross perustuu William Strijbosin ensimmäiseen, tämän vuonna 1980 tekemään pulmaan. Silloin Strijbos teki pulmasta vain muutamia kopioita, kunnes yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin hän palasi ensimmäisen pulmansa pariin enemmän sarjatuotannollisessa mielessä.
      Alu Cross on taattua Strijbos-laatua teknisesti, mutta miten se vertautuu pulmana esimerkiksi miehen omiin Aluminium Cylinderiin tai Lotukseen?


Kertonee jotain Strijbosin itseluottamuksesta, että pulman mukana tulee kuva avatusta pulmasta, asettelultaan samanlainen kuin yllä.
      Pidän tästä, sillä tavalla kun pystyy poistamaan ratkaisusta ylenmääräisen arvailun ja pakottamaan itsensä enemmän analyyttiseen ratkaisutapaan. Kuvan - joka ei itseasiassa edes hirveästi auta - näyttämisen lisäksi Strijbos on myös paljastanut, että pulman ratkaisemiseen ei tarvita voimaa eikä se sillä minkäänlaisia magneetteja.
      Alu Crossissa on Nob Yoshigaran suunnitteleman Ristin tapaan kaksi toisiinsa liittynyttä osaa, jotka yhdessä muodostavat ristin. Alu Crossissa pilkistää lisäksi molempien osien päistä tangot, jotka lävistävät pulman molempiin suuntiin. Tehtävänä on Ristin tapaan irrottaa osat toisistaan - muuta yhteistä näillä kahdella pulmalla ei sitten olekaan.

Hankin Alu Crossin itselleni jouluajan tekemiseksi monien muiden pulmien ohella. Yritin vältellä siihen kajoamista jouluaattoon asti, mutta eihän siitä mitään tullut: pari päivää ennen aattoa otin Alu Crossin sormiini ja kun sain ensimmäisen liikkeen tehtyä, en pystynyt laskemaan pulmaa enää käsistäni. Hyvin tyypillistä Stirjbosia siltäkin osin.
      Tämäkin on Lotuksen lailla hyvin rajallinen pulma, kummassakaan kun ei potentiaalisia siirtoja ole kullakin hetkellä kovinkaan montaa. Jokaisessa tilanteessa liikkuvia osia on vain muutama ja niistäkin toiset loogisempia. Tästä johtuen eteneminen on melko joutuisaa, kun huomionsa voi kiinnittää olennaiseen - kaikki minkä tekee, vie todennäköisesti kohti ratkaisua.
      Ratkaisu kesti minulla kymmenkunta minuuttia, mikä kieltämättä oli pienen pieni pettymys. Ei siksi, että pulma olisi huono vaan siksi että lumoavan pulman tahtoisi kestävän pitkään. Alu Cross on Lotuksen tapaan äärimmäisen looginen, lukitusmekanismin pystyy päättelemään pääpiirteittäin muutaman siirron jälkeen: mekanismi on erittäin hieno, mielenkiintoisella ja persoonallisella tavalla monivaiheinen.


Myös Alu Crossissa on sitä "jotain", minkä voi kai jo sanoa olevan hyvin strijbosmaista senkin. Paitsi että hänen tekemänsä pulmat ovat huoliteltua ulkonäöltään, ovat ne sitä myös mekaanisesti: kaikki toimii erittäin tarkasti ja juuri niin kuin pitää.
      Pulmana Alu Cross on huomattavasti helpompi kuin Aluminium Cylinder ja jonkin verran helpompi kuin Lotus. Saattaa siis sopia aika hyvin aloittelijallekin, esimerkiksi lahjaksi.
      Alu Crossin löytää Pulmapuodista.

VAIKEUSTASO: 2/5
VIEHÄTYSARVO: 4/5

Bottom-line

Alu Cross is the first puzzle designed by William Strijbos in 1980. Strijbos returned to it nearly thirty years later and made it more readily available.
      The puzzle itself is a cross akin to Nob Yoshigara's puzzle with the same intent to separate the parts from each other. That's where the similarities end though, the mechanics are completely different in both of them.
      Alu Cross is shipped with a photo of the puzzle in it's solved state. This is what I appreciate since it removes a lot of the guess-work from the solving. Besides, the picture doesn't help that much. In addition, Strijbos has revealed that solving the cross does not require force and solving doesn't involve any magnets.
      For some reason I managed to solve the cross in about 10 minutes. I started playing with it and managed to take a step after step in quick succession after which I found out that I had it open. Partly this is because - just like with Lotus - Strijbos' puzzles are very logical, it least I had a feeling I could deduce the locking mechanism. Also, there's usually very few possible or reasonable moves available: whatever you do, it'll probably takes you towards the solution, no red herrings here.
      While I think Alu Cross was a bit too easy especially after solving Lotus and Aluminium Cylinder, it is still a very good and expertly designed puzzle with great locking mechanism. It's probably a good puzzle for beginners too but also a must-have to every collector. You can get your one from Sloyd.
      Difficulty 2/5, Charm value 4/5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti