sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Euro-Crisis

Suunnitellut: Jürgen Reiche

Euro-Crisis on tähänastisista arvostelemistani Siebenstein-Spielen pulmista kiistatta parhaan näköinen ja sellaisena hyvä esimerkki siitä, miten laadukkaita firman pulmat tuotannollisesti ovat. Euro-kriisissä on jotain hyvin yksinkertaisen kaunista tavassa, jolla euron kolikot ovat pinoutuneet pienellä vadilla toistensa lomaan.
      Tämän voi todistaa alla olevasta kuvasta. Kannattaa huomioida, että kuvasta on nähtävissä myös pulman ratkaisu, joten sitä ei kannata katsoa liian tarkasti. Vilkaista kyllä voi, niin nopeasti ratkaisua ei hahmota.


Tehtävänä Euro-Crisis -pulmassa on saada monen muotoiset kolikonkappaleet sopimaan takaisin lautaselle. Luonteeltaan se on siis pakkauspulma mm. Quattro Formaggin ja Triangle Boxin tapaan. Tämän lisäksi Euro-Crisis on kuitenkin myös palapeli: kun pakkauspulmissa kappaleiden väliin jää usein paljonkin ilmaa, Euro-kriisissä näin ei ole, vaan kolikot ovat tiiviisti kylki kyljessä, mikä tarkoittaa että muotonsa perusteella kullekin kolikolle löytyy palapelimäisesti vain yksi tietty paikka.
      Tavallisesta palapelistä se poikkeaa kuitenkin sillä, etteivät kolikoissa olevat kuviot sovi yhteen, jolloin oikean paikan on löydyttävä muilla perusteilla.

Euro-Crisis otti oman aikansa, mutta kuten niin usein aikaisemminkin, kun ottaa ajatuksen mukaan ratkaisuun, homma edistyy. Loppujen lopuksi Euro-Crisis ei ollut niin vaikea - tai itseasiassa mahdoton - kuin se aluksi tuntui ja ratkesi yhdessä pidemmässä ratkaisusessiossa. Pulma vaatii kyllä peruspalapeliä enemmän keskittymistä ja suunnittelua, kokeilemalla ei todennäköisesti pitkälle pääse.
      Ratkaisuun meni minulta lopulta noin parikymmentä minuuttia. Aivan loppuvaiheilla tein virheen, jonka vuoksi luulin joutuvani takaisin alkuun, mutta kun vaihdoin parin palasen paikkaa, kaikki loksahti kohdalleen. Parasta kaikissa pakkauspulmissa on se lyhyt hetki, kun tajuaa että viimeinenkin palanen sopii. Niin myös tässä. Korvaamatonta.

Vaikeustasoltaan Euro-Crisis on skaalan puolivälin paikkeilla. Varsinkin pakkauspulmiin verrattuna Euro-Crisis auttaa ratkaisemisessa, kun osa paloista ei selvästikään sovi yhteen toisten kanssa toisin kuin pakkauspulmissa, joissa mikä tahansa kappale voi olla missä tahansa. Euro-Crisista ratkaistessa saa pieniä palkintoja ja edistymisen tunnetta aina, kun löytää oikean vastakappaleen kullekin kolikolle. Siksi sitä ei ratkaise missään vaiheessa tyhjiössä tietämättä edistyykö vai pyöriikö vain paikallaan.


Voin hyvin suositella Euro-kriisiä kokemattomammillekin ratkaisijoille ja hyvän lahjaidean siitä tekee viimeistään sen huoliteltu ulkoasu, joka on vielä huomiota herättävämmän kauniimpi kuin Digitsissä.
      Euro-Crisis löytyy Pulmapuodista, jonne kuuluu jälleen myös kiitos arvostelukappaleesta.

VAIKEUSTASO: 3/5
VIEHÄTYSARVO: 5/5

Bottom-line

Put together a packing puzzle and a jigsaw puzzle and you'll end up with Euro-Crisis, another design by Siebenstein-spiele's Jürgen Reiche.
      Euro-Crisis is an interesting puzzle in how it manages to put together these two mechanics and come out as a winner. At first it looks to be very difficult but thanks to the jigsaw part of the puzzle, it comes exceedingly logical the more you play with it.
      Euro-Crisis requires far more concentration and planning than basic jigsaw before the coin pieces are arranged on the tray. The shapes of the coins or coin parts are very close to each other and just by trying them around you probably won't be able to solve the puzzle.
      Euro-Crisis has also got the top notch production values of Siebenstein-spiele and I'd say it's one of the very best looking puzzles from them - at least among those I've seen. It's suitable for experienced puzzler as well as novice ones since even beginners are able to solve it in time. This makes it an ideal gift.
      Based on a review copy supplied by Sloyd.
      Difficulty 3/5, Charm value 5/5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti