keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Nur Mut

Suunnitellut: Jürgen Reiche

Tämän pienemmäksi ei pulma enää juuri pääse.
      Siebenstein-Spielen suunnittelija Jürgen Reichen Nut Mut on pieni kooltaan ja idealtaan, mutta ei vaikeustasoltaan. Nur Mut antaa kunnon haasteen.


Nur Mut koostuu kuudesta osasta, jotka ovat alkutilanteessa kuvan osoittamassa muodossa. Kaksi palasta on puisia ja niissä lukee saksaksi Nur Mut (suomeksi "ole rohkea"), neljä palasta puolestaan on läpinäkyviä ja sijoittuvat puupalasten molemmille puolille.
      Toinen puupalasista on umpinainen, toisessa yhdellä sivulla pieni aukko. Läpinäkyvistä kahdessa on samanlainen aukko kuin toisessa puupalasista, kun taas kaksi läpinäkyvää ovat umpinaisia.
      Purkaminen ei Nur Mutissa ole ongelma: se lähtee avautumaan sen kuin vain vähän osasia liikuttelee ja ennen kuin ehtii huomaamaankaan, se on levällään pöydällä ilman, että ratkaisijalla on hajuakaan, mikä putosi mistäkin. Tehtävä on se pulmapeleissä harvinaisempi: kokoa.

Minulle Nur Mutin kanssa kävi juuri niin kuin kuvailin: työntelin osia sinne tänne, kunnes se yhtäkkiä oli hujan hajan edessä pöydällä. En katsonut yhtään. Sen jälkeen olin työ selvitellä, miten niiden kuului olla, jotta pulman sai muistuttamaan sitä, millaisena se oli minulle tullut.
      Jälkikäteen ajateltuna olen erittäin tyytyväinen, että näin kävi. Nur Mut on ehdottomasti parhaimmillaan, jos ei purkaessaan ole kiinnittänyt lainkaan huomiota mikä palanen on minkäkin vieressä. Näin kokoamisesta saa enemmän irti - paitsi että se on haasteellisempi, se myös pakottaa käyttämään päättelykykyä enemmän kuin jos muistaisi paikkoja entuudestaan.

Nur Mut oli työn alla useamman viikon. Ratkaisin välillä muita pulmia ja kokeilin aina silloin tällöin pistää Nur Mutia yhteen, mutta tuloksetta.
      Otin sitten Nur Mutin aamupalapöytään, jossa kaikki suuret saavutukset on tehty (IQ9!) ja kun siinä joka tapauksessa aamuteetäni join, ratkoin samalla tätä. Kokeilin eri kombinaatioita, suljin järkeilemällä osan pois, kunnes löysin yhdistelmän, jolla Nur Mut yllättäen sulkeutui. Naama oli epäilemättä keksillä, sillä olin ratkaisun hetkellä kiljaista, että nyt se menee!


Nur Mut on upea pulma. Yksiselitteisesti. Se on hämmästyttävän simppeli monien muiden hienojen pulmien (Rectangular Jam, Cast Rattle, Cast Loop) tapaan, mutta silti valtavan tyydyttävä. Siinä on hyvin paljon samaa kuin Cast Rattlessa (arvio tulee aikanaan), molemmissa kun on mukana vain hyvin perusosaset ilman mitään salaisia kommervenkkejä. Ovatpahan vain sen verran kieroja muodoltaan, että niiden erottaminen tai yhdistäminen tuntuu mahdottomalta.
      Yllättävää kyllä, Nur Mut on tällä hetkellä yksi suosikeistani. Se nyt vaan on jotenkin kierolla tavalla hauska ja omituinen pieni pulma.
      Nur Mutin löytää Pulmapuodista, jonne kiitokset saamastani arvostelukappaleesta.

VAIKEUSTASO: 4/5 (katsomatta purkaessa)
VIEHÄTYSARVO: 5/5

Bottom-line

Nur Mut is a small puzzle but not small as a puzzle or considering the entertainment it offers.
      There's six parts in the puzzle. The problem isn't on removing them from each other but putting them back together again. That's the way I recommend to disassemble it: don't pay attention when opening Nur Mut, you'll get much more from it when you'll have to figure out yourself how to return it to the starting position. That's the way I opened it - though not by choice. Luckily my hastiness was this time an advantage. I got to solve it all by myself.
      Nur Mut reminds me a lot of Cast Rattle in a way how there's only curiously tangled basic pieces without any secret mechanisms. The pieces are just the kind which shouldn't be possible to connect - but they are. Puzzling at it's finest and a good reminder why a good puzzle doesn't need to be big and loud. That sometimes only an idea is enough.
      Based on a review copy supplied by Sloyd.
      Difficulty 4/5, Charm value 5/5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti