keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Digits

Suunnitellut: Jürgen Reiche

Siebenstein-Spielellä on kovaa kyytiä kasvava joukko hyvin suunniteltuja ja erittäin laadukkaasti toteutettuja puisia pulmia. Näistä ensimmäisenä tässä blogissa esillä oli Safe.
      Digits jatkaa samalla linjalla.

Tästä olisi päästävä...


Digits koostuu kahdeksasta liikuteltavasta levystä, joista kussakin on joku digitaalisen numeron osa tai muoto. Pulman pohjassa on muotojen toinen puolisko, minkä seurauksena nämä kaksi yhdistämällä syntyy vähän kaikenlaisia numeroita.
...mm. näitä liikuttelemalla...
Pulma lähtee tilanteesta, jossa numerot ovat käänteisessä järjestyksessä yhdeksästä yhteen. Tarkoitus on pistää ne numerojärjestykseen.
      Tämä tapahtuu siirtämällä levyjä alustalla aukosta aukkoon perinteisen liu'utuspulman tyyliin. Suurin ero on siinä, ettei ihan alusta lähtien ole selvää, mikä palanen kuuluu mihinkin, sillä useimmasta muodosta pystyy tekemään monta eri numeroa riippuen mihin ne sijoittaa.

Liu'utuspulmia on lapsesta lähtien tullut tehtyä sen verran paljon, että uskallan sanoa olevani niissä jo kohtuullisen hyvä. Siksipä Digits'kään ei ollut mikään ylitsepääsemätön pulma, mitä nyt joutui keskittymään tavallista enemmän selvitellessään kullekin palaselle kuuluvaa paikkaa.
      Liu'utuspulmat noudattavat kuitenkin aina tiettyä logiikkaa ja sen logiikan omaksumalla ratkaiseminen on loppujen lopuksi aika yksinkertaista, etenkin kun tietää mitä on viemässä ja minne.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Digits olisi jotenkin huono pulma. Se ei ole. Se on itseasiassa digitaalisten numeroidensa ansiosta uniikimpi kuin monet muut liu'utuspulmat ja tämän hahmotuspuolensa ansiosta myös mielenkiintoisempi.

....tähän. Ja sitten takaisin.

Vaikka ratkaisinkin Digitsin suhteellisen nopeasti otettuani sen kunnolla työn alle tyhjäpäisen pyörittelyn sijaan, se tarjosi kuitenkin mukavasti haastetta, jota "kasaa kuva" -teemasta poikkeava idea piristi huomattavasti. Digits on myös Siebenstein-Spielen pulmien tapaan erittäin hyvän näköinen ja tukevaa tekoa. Kunniamaininta lisäksi pulman purettavuudesta, minkä ansiosta sen saa alkutilanteeseen tarvitsematta ratkaista sitä heti toiseen suuntaan.
      Liu'utuspulmat sopivat hyvin myös kokemattomammille ratkaisijoille, niissä kun lähes väistämättä päätyy oikeaan ratkaisuun, kunhan jaksaa kokeilla.
      Digitsin löytää Pulmapuodista, jonne Tomas Lindénille myös kiitos saamastani arvostelukappaleesta.

VAIKEUSTASO: 3/5
VIEHÄTYSARVO: 4/5

Bottom-line

While being a sliding-puzzle, Jürgen Reiche's Digits manages to bring something fresh to the genre by forcing the solver to first find out which piece is supposed to go where instead the picture being clear right from the start - as it is with more basic sliding-puzzles. It may not be the first time this technique is being used but it still makes sliding pieces around a board a bit more interesting and especially more challenging.
      With Digits you are sliding around pieces with couple of lines which together with the lines printed on the board from digital numbers. The mission is to rearrange the numbers 1-9 from descending to ascending.
      Even with this technique, Digits is till a sliding-puzzle and when you've done enough of these, you've learned the basic method of getting the pieces where you want to. And this sliding, to me, is just mechanical solving without any real thought process behind it. So I whole-heartedly welcomed this find-the-right-pieces-first aspect of the puzzle.
      Digits is a bit on the light and easy side, more of a snack than a real puzzle, it is still very enjoyable. It's also suitable for beginnners.
      Based on a review copy supplied by Sloyd.
      Difficulty 3/5, Charm value 4/5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti