maanantai 18. marraskuuta 2013

Lotus

Suunnitellut: William Strijbos

William Strijbos kiinnitti huomioni ensimmäisen kerran vuoden 2013 FPP:ssä, kun Tomas Lindén laski eteen suunnittelijan First Boxin. First Box jäi tapahtumassa ratkaisematta, mutta kotimatkalle lähti mukaan Strijbosin Aluminium Cylinder.
      Aluminium Cylinderistä jäi niin hyvä mieli, että Strijbosia oli saatava lisää. Miehen jämäkästä raudasta valmistetut pulmat eivät kuitenkaan ole aivan halvimmasta päästä, mistä johtuen aikani tutkittuani päädyin tilaamaan Pulmapuodista Stirjbosin Lotuksen, jota pidetään yhtenä tämän parhaimmista pulmista.


Lotus on niin sanottu "sequential discovery puzzle". Tällainen pulma jakaantuu selkeästi useampaan eri vaiheeseen, joista jokaisen tuloksena ratkaisu etenee hiukan. Jokainen vaihe myös pääsääntöisesti paljastaa pulmasta jotain uutta, olipa se sitten uusi mysteerinen aukko tai jotain muuta.
      Pulma on tehty selkeästi kahdesta osasta, joista alemman voisi heikommallakin mielikuvituksella ajatella jossain vaiheessa liikkuvan. Lotuksen ylälaidassa on pulman sisuksiin katoava ja vapaasti edestakaisin liikkuva tappi, joka lävistää niin ikään vapaasti pyörivän renkaan. Tämän lisäksi pulman päällä on reikä, jonka reunoissa ovat kierteet, sekä yhdellä sivulla pieni aukenema, jonka perusteella Lotuksen sisuksissa on jotain tavoittelemisen arvoista. Siinäpä se.
      Näistä lähtökohdista Lotus olisi saatava ratkaistua. Ratkaisuun ei tarvita mitään ulkoisia työkaluja eikä väkivaltaa.


Aluminium Cylinderin tapaan Lotus ei ensialkuun juuri vihjeitä anna. Laatikko on umpinainen ja palautteeton, mistä johtuen ratkaisu tapahtuu pitkälti sokkona - tosin ei ihan niin sokkona kuin sylinteri.
      Ratkaisin Lotuksen vajaassa kahdessa päivässä, mutta käytinkin siihen melkolailla aikaa: pelkästään ensimmäiseen vaiheeseen meni vajaa tunti. En yksinkertaisesti päässyt pulmasta irti ennen kuin se oli sunnuntaiaamupäivällä ratkaistuna pöydällä. Mietin sitä ratkaistessa, koiraa ulkoiluttaessa ja ruokaa laittaessa. Palasin kokeilemaan teorioita ja mietin taas lisää illalla nukkumaan mennessä. Niin koukuttava se on.
      Lotuksesta tekee erinomaisen ja Aluminium Cylinderista erottuvan sen vaihettaisuus: kun jotain tapahtuu, ratkaisu siirtyy jopa silminnähden eteenpäin, mikä kannustaa jatkamaan. Toisin kuin Aluminium Cylinderissä, josta ei missään vaiheessa tiennyt tapahtuuko pulman sisuksissa yhtikäs mitään.
      Toinen Lotuksen hyvä puoli on, että se on looginen ja rohkaisee järjen käyttöön: useammin kuin kerran pystyin päässäni ratkaisemaan pulmaa eteenpäin, kartoittamaan eri vaihtoehdot ja kokeilemaan sen jälkeen niitä käytännössä. Ja yllättävän usein olin päätellyt aivan oikein.

Lotus ei ole mahdottoman vaikea pulma, ei niin vaikea kuin sylinteri johtuen kussakin askelmassa olevista rajallisista mahdollisuuksista. Mutta sen mekaniikka on uskomattoman hyvin tehty ja toimii tarkasti, mistä kertoo se, että pystyn avaamaan sen varmasti ja lyhyehkössä ajassa.
      Lotus on selkeästi parhaita ratkaisemiani pulmia. Se on kekseliäs ja lopussa odottava palkinto on juuri sopiva vaivanpalkka. Lisäksi se piti pari päivää täysin otteessaan, minkä voi sanoa vain harvoista pulmista. Tosin pulmalaatikoilla on minuun vähän sellainen vaikutus.


Lotusta voi suositella hyvillä mielin jokaiselle pulmalaatikoista ja vähän erityisemmistä ongelmista pitäville. Se ei ole halpa, mutta tiedän useamman käyttäneen ratkaisuun päiväkausia, minkä puolesta halvempiin ja vartissa ratkaistuihin peruspulmiin verrattuna hinta ei olekaan enää niin suhteeton. Ratkaisukokemus on rahassa mittaamaton.
      Lotuksessa kannattaa huomioida myös se, että ratkaisu ei välttämättä ole ratkaisu eikä pulmaa ole ratkaistu ennen kuin on selvinnyt, mistä pulma saa nimensä.
      William Strijbosin Lotusta löytää Pulmapuodista niin kauan kuin sitä riittää, Strijbos kun tekee pulmiaan vain rajallisen määrän.

VAIKEUSTASO: 3/5
VIEHÄTYSARVO: 5/5

Bottom-line

Lotus is without the doubt one of the best puzzles I've solved so far. It kept my concentration for two whole days, it was the first thing on my mind in the morning and the last at the evening. While I wasn't solving it, I was thinking about it. So good it is.
      At first Wil Strijbos' Lotus doesn't give you any hints of what's happening inside the puzzle or whether you are going forward or not - not much unlike his Aluminium Cylinder. Still Lotus gives you more feedback by letting out more tools along the way which courages you to try more things and gives some sense of advancement.
      What I really liked about Lotus was that it was highly logical. You can solve it largely by deduction, thinking, what is possible inside the limits and possibilities the puzzle serves you. And more than once I was right when trying out my theory. That's rewarding.
      After solving the puzzle I felt like I've achieved something, which was helped by what I found out at the end of the puzzle. The prize. This is a great puzzle.
      One mystery left was the one lonely part found inside my puzzle. I contacted Allard Walker of Puzzling Times and asked him about it. He kindly disassembled his puzzle completely without finding anything alike. We ended up in the conclusion that it was a place-holder, maybe something Wil had forgotten to remove during manufacturing process but who knows. I've kept it there as one extra red-herring. Thanks to Allard!
      Lotus puzzle is still readily available at Sloyd.
      Difficulty 3/5, Charm value 5/5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti