keskiviikko 29. tammikuuta 2014

PLD Box

Suunnitellut: Jean Claude Constantin

PLD Box on uusin Jean Claude Constantinin suunnittelema pulmalaatikko. En ollut tätä ennen tutustunut Constantinin tekemiin pulmalaatikoihin, mutta yhden lempisuunnittelijani nimi yhdistettynä lempilajityyppiin on päivänä minä tahansa riittävä peruste kokeilla.


PLD Box kooltaan keskimääräistä pulmalaatikkoa huomattavasti suurempi. Sen sisuksiin sopii yhtä sun toista sellaista, mitä ei muihin pulmalaatikoihin pakkaa. Läpinäkyvän kannen takia sisältö ei tosin pysy salaisuutena, mikä rajoittaa sen käyttöä lahjalaatikkona.
      Teknisesti laatikko on labyrintti. Laatikon päällä on kaksi pleksikerrosta, joiden välissä on kaksi vanerilevyä, joissa on kummassakin oma labyrinttinsä. Levyt ja laatikon kannen pitää paikallaan tapit, jotka lävistävät molempien vanereiden lisäksi myös pleksilevyt.
      Tappeja on kolme paria: kun liikutat parin toista tappia, myös toinen liikkuu - edellyttäen, ettei kummankaan tiellä ole seinää.
Ensimmäinen tapeista loskäynnin äärellä. /
The first to exit the maze.
Toisessa vanerilevyistä on uloskäynti, jonne kyseisen levyn tapit on yksitellen kuljetettava, jotta levy pääsee liukumaan kokonaan pois kannen alta. Kun näin on, kansi avautuu ja kätkö on käytettävissä.

Amazonissa, Puzzle Masterissa ja Pulmapuodissa PLD Box on määritelty erittäin vaikeaksi.
      En tiedä olenko tehnyt labyrinttejä tai pulmia ylipäätään jo sen verran, että vaikeus alkaa kadota pulmasta kuin pulmasta, mutta väittäisin silti, ettei PLD Boxin kahden labyrintin pulma ole mitenkään ylitsepääsemätön - mielestäni Cast Laby on hieman vaikeampi. PLD Boxin ratkaisuun meni 5-10 minuuttia.
      Tosin Cast Labyyn verrattuna PLD Boxista tekee helpomman jo mekaniikka, joka on selvästi luistavampi ja toimivampi kuin Cast Labyssä, jossa liikkuminen ei koko ajan ole erityisen sulavaa eikä etenemisestä saa aina edes selvää. PLD Boxissa sen sijaan tapit liikkuvat sulavasti vastaan hangoittelematta eikä näkeminen ole ongelma.
      Mutta kuten aina pulmista puhuttaessa, vaikeus on suhteellista: yhdelle helppo on toiselle toivoton ja päinvastoin. Oman päänsä orientoitumiskykyä ei selvitä kuin kokeilemalla.

Vaikka helpohko onkin, PLD Box on kiva ratkaistava - siinä on hauskuutta, jota ei ihan kaikista pulmista löydy. Se ei ole paras ratkaisemani pulmalaatikko, mutta yhdistämällä lajityyppiin labyrintin, se on ainakin omaperäisimpiä. Pulmalaatikoihin yleisesti verrattuna PLD Box on vaikeustasoltaan samaa luokkaa kuin lajityypin edustajat keskimäärin.
      Toisaalta taas tavallisessa pulmalaatikossa iso osa ongelmaa on piilotettu ratkaisumekaniikka, joka on selvitettävä jotta pulman pääsee edes aloittamaan. PLD Boxissa näin ei luonnollisesti ole, mikä poistaa siitä yhden pulmalaatikoissa (minua) viehättävän osan. Mikä herättää kysymyksen siitä, onko PLD Box pulmalaatikko lainkaan vai labyrintti, jonka alla sattuu olemaan laatikko?
      Labyrinttinä PLD Box on toimiva lajityypin edustaja. Haastavuudeltaan se on peruslabyrinttien tasolla, jonkin verran helpompi kuin nelilabyrinttiset Medallion ja Black Jack. Labyrinteissä tosin monimutkaisuus ei välttämättä paranna pulmaa ja saatankin valita mieluummin viisiminuuttisen labyrintin kaksikymmentäminuuttisen sijaan.


Jean Claude Constantin tekee hienoja ja kekseliäitä pulmia. Tosin niitä jo useamman ratkaisseena voisin jo toivoa häneltä väliin vaikkapa vain yhden selvästi haastavamman ei-pakkauspulman; sellaisen, joka ei ole vaikeampi vain keinotekoisesti Generation Lockin 15-aryn tai Hanoin torniin lisättyjen renkaiden tapaan.
      Tosin pieni haastettomuus ei ihan niin paljoa häiritse, kun sekä teknisesti että ulkonäöltään Constantinin pulmat ovat systemaattisesti tarkkaa työtä ja erittäin usein myös hyvin viihdyttäviä ratkaistavia. Näin on myös PLD Box. Mekaanisestikin se on hienoa työtä, toimii juuri niin kuin pitää.
      PLD Box on hyvä lähtökohta varsinkin ensimmäiseksi labyrinttipulmaksi, siinä kun saa samalla yhdenlaisen pulmalaatikonkin.
      PLD Boxia ei ole lähestulkoonkaan kaikkialla saatavilla, mutta Pulmapuodista sitä saa.

VAIKEUSTASO: 2/5
VIEHÄTYSARVO: 4/5


Bottom-line

PLD Box is the newest puzzle-box by Jean Claude Constantin. And it's got a labyrinth with it!
      The box itself is noticeably larger than puzzle-boxes in general and you can fathom hiding in it a lot more than you would be able to hide in you basic puzzle-box. The lid is translucent, though, so maybe it's more about making something unreachable.
      There's two layers if plexiglass at the top of the box. Between them is to pieces of veneer with individual labyrinths in both of them. Holding these pieces together is three pairs of pins: when you move one, you move the other - unless there's a wall blocking the movement.
      On one end of one of the labyrinths is an exit: the goal is to get all of the pins of that particular veneer to the exit after which the box can be opened.

Puzzlemaster and Amazon grades PLD Box as a 10/10 puzzle of which I have to disagree. Whether it's because I've solved a lot of labyrinths of puzzles in general, in my opinion PLD Box is far from extreme difficulty. I'd say Cast Laby, for example, was a bit more difficult - although that was partly because the difficulty in Laby comes too often from mechanical difficulty, can't move, can't see. That isn't a problem with PLD Box which works mechanically as a charm.
      Nevertheless, solving PLD Box took me about 5-10 minutes. But as always, easy to one man is difficult to the other and vice versa.
      Evem though a bit on the easy side, PLD Box is an entertaining and fun puzzle to solve. It might not be the best puzzle box I've solved but also it might not be a puzzle box at all - especially since it lacks one of the characteristic of a puzzle box: PLD Box hasn't got a secret opening mechanism. Imstead, it's a straight-forward labyrinth.
      As a labyrinth, it's a good basic one. It's easier than, say, Medallion and Black Jack but as far as labyrinths go, I might rather pick up a five minute labyrinth instead of a twenty minute one.

Jean Claude Constantin makes original and often highly entertaining puzzles. PLD Box isn't an exception, it's expertly done puzzle. It might not have been the challenge I was looking for but it was fun while it lasted. It's a decent labyrinth and you get a puzzle box with it as an extra. Mechanically it is brilliant work.
      Still, I would like to try a more difficult non-packing puzzle from Constantin. One which isn't made artifically more difficult by adding rings to Hanoi Tower or nary's to Generation Lock.
      PLD Box isn't widely available but you can find it from Sloyd's.
      Difficulty 2/5, Charm value 4/5.


2 kommenttia:

  1. Nice review, the English part at least!
    Since you want to try more form JCC, did you have a go at BonBon or '209'?
    let's keep puzzling, Michel

    VastaaPoista
  2. I haven't tried either of them, might be worth to try one. Thanks for the tip!

    VastaaPoista