perjantai 3. toukokuuta 2013

Karakuri Small Box #4

Neljäs Karakurin pienten pulmalaatikoiden sarjassa on ristiriitainen tapaus. Se on ehdottomasti sarjan kaunein laatikko, kiitos sademetsässä viihtyvän ja laatikolle kauniin punertavan sävyn antavan Rengas-puun.
      Mutta kuten aina, kaunein voi olla myös katalin paitsi siksi, että Rengas-puun pihka on myrkyllistä eikä lähde irti pesemälläkään, myös siksi ettei tämän siitä tehdyn pulmalaatikon mekaniikka ole erityisen tyydyttävä.


Sarjan loput laatikot 4, 5, 6 ja 7 eivät ole kolmen ensimmäisen lailla enää originaaleja, vaan uusia versioita vanhemmista pulmalaatikoista. Neloslaatikko perustuu legendaarisen pulmalaatikkosuunnittelijan Akio Kamein vuonna 1996 tekemään laatikkoon - eikä vain perustu, vaan mekaniikka on täsmälleen sama. Ja nyt varoitus: seuraavassa kappaleessa spoileri kyseiseen, tosin jo harvinaiseen laatikkoon.
      Näiden kahden välillä ainoa ero on ulkonäössä: kun tämä on sarjan muiden laatikoiden tapaan kämmenen kokoinen, on alkuperäinen Box With a Ribbon huomattavasti kookkaampi, minkä lisäksi sitä koristaa nimensä mukaisesti suuri solmuke. Tosin kun yhdistää ylläolevan kuvan sekä maininnan samanlaisista mekaanikoista ymmärtää, että rusetti on vain hämäystä.

Alku neljännen laatikon kanssa oli erittäin lupaava: en löytänyt mitään avauskohtaa, vaan kaikista siihen mennessä kokeilemistani laatikoistani nelonen tuntui kaikkein tukevimmimmalta ja saumattomimmalta. Ainoa liikkuva osa oli laatikon pohjaosa, joka liikkuu ylös ja alas vapaasti - mutta ei kuitenkaan niin vapaasti että lähtisi kokonaan irti.
      Tämä antoi perusoletuksen siitä, että laatikko on tehty kahdesta erillisestä osasta: syvästä laatikosta sekä vaippamaisesta kannesta, joka ympäröi laatikon lähes kokonaan.
      Siihen edistyminen sitten jäikin. Jossain vaiheessa löysin kohdan, josta kuului epämääräistä natinaa ja rutinaa ja vaikka tiesin, että ratkaisu on tavalla tai toisella juuri siinä, en osannut tehdä asialle yhtään mitään.

Menin sitten googlettelemaan nähdäkseni muiden kokemuksia ja mielipiteitä, mutta informaatikko kun olen en voinut mitään valtavalle ylitsepursuavalle ammattitaidolleni, minkä vuoksi satuin sitten löytämään vastauksen niihinkin kysymyksiin, joita en edes etsinyt: eli ratkaisun. Kokeilin, ja näinhän se oli.
      Yleensä, jos näin käy - ja jatkossa aion olla vielä varovaisempi - harmi on valtava, kun en saanut ratkaista pulmaa itse. Mutta tässä tapauksessa ei: minusta ratkaisu on kolmeen aiempaan (ja varsinkin laatikoihin yksi ja kolme) laatikkoon verrattuna kömpelö ja brutaali ja siitä puuttuu hienostuneisuus, joka kaikissa muissa on. Vaikka nelosen mekaniikassa on paljon samaa kuin kakkosessa, laatikko numero kaksi on kuitenkin tätä nokkelampi ja omaperäisempi.
      Neljännen laatikon avausmekaniikka tekee siitä kyllä vaikean, mutta ei sellaisella tavalla, mikä kiinnostaisi tai lumoaisi minua niin paljon, että palaisin sen pariin toistekin. Voisin kuvitella, että alkuperäinen Box With a Ribbon on pulmana hieman tätä parempi joidenkin ominaisuuksiensa ansiosta.
      Joka tapauksessa neljäs laatikko on mekaanisesti sarjan heikoin, mutta ulkonäöltään kaunein, ainakin minun punertava kappaleeni. Eri paikoista hankittujen versioiden puulaatu vaihtelee ja puun mukana myös väri.
      Neloslaatikkoa voi suositella lähinnä kompletisteille, joiden on neuroottisuutensa takia hankittava koko sarja. Minua se ei miellyttänyt, mutta se ei tarkoita etteikö se voisi miellyttää jotakuta toista.
      Tämän laatikon löytää Pulmapuodista.

VAIKEUSTASO: 4/5
VIEHÄTYSARVO: 1/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti